kutej2023_FB_event_cover

Kutatók Éjszakája az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán

Három helyszínen több, mint hatvan programmal vár Titeket az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara szeptember 29-én, a Kutatók éjszakáján!

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara szeretettel vár mindenkit, aki egy estére szívesen belelesne a humán tudományok rejtélyeibe vagy épp próbára tenné tudását.


A programok során mindenkire gondoltunk: játszóház, mozi, akadályversenyek, nyelvi vetélkedők és interaktív előadások várják a kicsiket és a nagyokat!


Szegeden, az Egyetem utcai és a Petőfi Sándor sugárúti épületeinkben, de a Szent-Györgyi Albert Agórában is találkozhattok velünk!


A főépületbe látogatóknak egy játékkal is készülünk

Vegyétek kezetekbe megérkezésetekkor az útleveleteket, gyűjtsétek a pecséteket, dobjátok be varázslatos ládánkba, és szurkoljatok, hogy a tiétek legyen a hamisítatlan bölcsészes ajándékcsomagok egyike!

A játék feltétele legalább három pecsét megszerzése.

Sorsolás: szeptember 29-én, 17:00-kor, 19:30-kor és 21:50-kor az Egyetem utcai főépületünk aulájában.


Csatlakozzatok hozzánk - kutassunk most együtt egy éjszakán át!


Programjaink

A címekre kattintva a program a Kutatók Éjszakájának hivatalos honlapján található leírása olvasható, illetve ott végezhető el a regisztráció is, amennyiben az szükséges!Helyszín: Egyetem utca 2. (BTK Főépület)


Konfliktus szimulátorok és történelmi tárasjátékok

Szervező intézet/tanszék: Szegedi Történészhallgatók Egyesülete (SZETE)

Időpont: 16:00-22:00

Helyszín: III. emelet, VII. tanterem


Rövid leírás:

A történelem számos érdekes személyt és vele összefonódó eseményt rejt, mi pedig szeretnénk ezeket olyan módon megismertetni a résztvevőkkel, hogy kezükbe adjuk az irányítást. Társasjátékaink révén a történelmet alakító nagy hadvezérek (Napóleon, Lee vagy Grant tábornok, Hruscsov) mellett az egyszerű katonák bőrébe bújva, újra élhetik azokat a pillanatokat, amelyek befolyással voltak a történelemre. Az, hogy a kialakult helyzetet diplomáciai vagy gazdasági eszközökkel, esetleg a fegyverek erejével oldják-e meg, csak a játékosokon áll! Amennyiben úgy érzi, hogy még nem elég felkészült, esetleg nincs elég bátorsága éleshelyzetben, úgy további társasjátékainkkal tudását tesztelheti, de a történelem iránt érdeklődők is lehetőséget kapnak a szórakozásra. Az esemény nem regisztrációköteles, azonban a korlátozott hely miatt az aktív részvétel érkezési sorrendhez kötött!


Kronológia egykor és most

Szervező intézet/tanszék: Történeti Segédtudományok Tanszék


Időpont: 19:00-20:00


Helyszín: Medievisztika terem


Rövid leírás:

A kronológia az időszámítás történetével, az idő mérésének mértékegységeivel, a különböző naptári és időszámítási rendszerek leírásával, azok használatával és átszámításával kapcsolatos ismereteket feldolgozó és rendszerező klasszikus történeti segédtudomány. Hogyan és hol alakultak ki az időszámítási rendszerek? Az ókori naptárjelölő kifejezések tovább éltek-e a középkorban, illetve az újkorban? Magyarországon kialakultak-e egyedi jellegzetességek? Az előadások 19:00 órától kezdődően foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel. A résztvevők csapatvetélkedő keretében mérhetik össze ismereteiket. A program az SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszékének szervezésében valósul meg.Séta a középkori Szegeden

Szervező intézet/tanszék: Régészeti Tanszék

Időpont: 18:00-21:00

Helyszín: fszt. 2. terem

Rövid leírás:

Vetített képes előadás, mely a középkori Szeged utcáira és tereire kalauzolja el az érdeklődőket Felsővárostól Alsóvárosig. Kiderül, hogy hol vannak a föld alatt a középkori templomok és temetők, újszerű megközelítést kapunk, hogy miért és miként építhették a szegedi várat, illetve megtudhatjuk, hogyan változott a városkép a török hódoltság alatt. Bepillantást nyerünk a 11-18. század régészeti leleteibe is.Mondd, te mit választanál? - szövegértési stratégiák Shakespeare-től az Agymenőkig

Szervező intézet/tanszék: Magyar Nyelvészeti Tanszék

Időpont: 18:00-18:25

Helyszín: Mészöly Gedeon szeminárium

Rövid leírás:

Az előadás stratégiabörzeként arra fókuszál, hogy a résztvevő képes legyen saját szövegértési stratégiáinak megnevezésére, motiválttá váljon új stratégiák megismerésére, alkalmazására a mindennapokban.

Bemutatkozás:

Zs. Sejtes Györgyi az SSTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolájának kutatótanára, Magyar Nyelvészeti Tanszékének oktatója. A szövegértési képesség fejlesztéséhez kötődő kutatásai interdiszciplináris területet érintenek, a pedagógiai gyakorlat megújítására irányulnak.


Asszonyok és férfiak tüköre… Nők és férfiak a magyar szóláskincsben

Szervező intézet/tanszék: Magyar Nyelvészeti Tanszék

Időpont: 18:25-18:50

Helyszín: Mészöly Gedeon szeminárium

Rövid leírás:

Szólásaink és közmondásaink között számos olyan található, amelyekből megtudhatjuk, hogyan gondolkodtak elődeink a nőkről és a férfiakról, s ennek milyen nyelvi formát adtak az állandósult szókapcsolatokban.

Bemutatkozás:

Az előadó az SZTE Magyar Nyelvészeti Tanszékének vezetője, fő kutatási területei a magyar nyelvtörténet és a frazeológia. Nevéhez fűződik a magyar nyelv egyetlen alkalmazási szövegpéldákkal is illusztrált szólás- és közmondásszótára, de írt könyvet „Állati” szólások és közmondások címmel az állatnévi komponenseket tartalmazó kifejezések művelődéstörténeti magyarázatairól is, illetve a szólás- és közmondáskutatás elméleti alapjairól. Legújabb könyve Történeti frazeológia címmel jelent meg, ennek korábbi, disszertációként benyújtott változatával szerezte meg 2020-ban az MTA-doktora címet.


Találd meg az álommelód: legyél nyelvész!

Szervező intézet/tanszék: Magyar Nyelvészeti Tanszék

Időpont: 18:50-19:15

Helyszín: Mészöly Gedeon szeminárium

Rövid leírás:

Állandóan a Netflixen, a YouTube-on és a Facebookon lógsz? Szeretsz sorozatokat nézni, zenét hallgatni? Imádod a rejtélyeket? Szeretnél munka közben is szórakozni? Akkor megtaláltad az álommelód: legyél nyelvész.

Bemutatkozás:

Junior Prima, Bonis Bona és Deme László-díjas nyelvész, főbb kutatási területe a pragmatika és a diskurzuselemzés. A kutatás és az oktatás mellett a tudományos ismeretterjesztést is fontosnak tartja, ennek bizonyítéka a Nyelvészet mindenkinek YouTube csatornája is: https://www.youtube.com/c/Nyelveszetmindenkinek.


Milyen a "röndös" beszéd? Nyelvhasználat és identitás Szegeden és környékén

Szervező intézet/tanszék: Magyar Nyelvészeti Tanszék

Időpont: 19:15-19:40

Helyszín: Mészöly Gedeon szeminárium

Rövid leírás:

Mennyire része a szegedi és környékbeli emberek életének, identitásának az ö-ző beszéd? A "megyek" vagy a "mögyök" a rendes? Van-e helye az iskolában az ö-zésnek?

Bemutatkozás:

Németh Miklós nyelvész. A Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékének egyetemi docense. A Szegeden és környékén élők nyelvi vélekedéseit vizsgáló kutatócsoport vezetője. Elsődleges kutatási területe a szociolingvisztika és a dialektológia. Sinkovics Balázs az SZTE BTK Magyar Nyelvészeti Tanszékének adjunktusa, egyik kutatási területe a Szeged környéki nyelvjárás, az ö-ző beszéd megítélése, használata szóban és írásban.


KOMMozi

Szervező intézet/tanszék: Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék

Időpont: 17:00-21:00

Helyszín: földszint III. terem

Rövid leírás:

Sok szeretettel várunk mindenkit szeptember 29-én a KOMMozi eseményre! A BTK III. termében vetítjük le a szegedi kommunikáció- és médiatudomány szak tavasszal végzett hallgatóinak vizsgafilmjeit. Bepillantást nyerhettek a filmek kulisszatitkaiba és kérdezhettek az alkotóktól is.


Társalgási szokások a 17. századi francia királyi udvarban: mit tudunk meg egy 400 éves babanaplóból?

Szervező intézet/tanszék: Francia Tanszék

Időpont: 19:05-19:30

Helyszín: II. emelet, Zolnai Béla terem

Rövid leírás:

Az előadás XIII. Lajos kisgyermekkorának társalgási szokásaiba enged betekintést a nevelője, Jean Héroard doktor által vezetett babanapló jóvoltából.

Bemutatkozás:

A Francia Tanszék nyelvész-oktatója vagyok. Kutatóként nagyon érdekelnek a különböző kultúrák és korok kommunikációs szokásai.


Marie és Paula, egy életrajz nyomában

Szervező intézet/tanszék: Francia Tanszék

Időpont: 18:40-19:05

Helyszín: II. emelet, Zolnai Béla terem

Rövid leírás:

Marie Darrieussecq, a kortárs francia próza jól ismert alakja életrajzban eleveníti fel Paula Modersohn-Becker, a "degenerált" művész alakját. Miért?

Bemutatkozás:

Gyimesi Timea a kortárs francia irodalom, irodalom- és művészetelmélet kutatója. Három pontban összefoglalható hitvallása szerint 1) az irodalomnak és a művészetnek valóságteremtő ereje van; 2) az irodalom és művészet csakis dinamikus "ökológia" elrendeződésként vizsgálható; 3) az olvasással és az értelmezés művészetével pallérozható az emberre jellemző kognitív realizmus. Ebbéli meggyőződéseinek ad hangot a Szökésvonalak: diagrammatikus olvasatok Deleuze nyomán című magyarul olvasható kötetében.


A XVIII. századi Párizs szaga Mercier Tableau de Paris című műve alapján

Szervező intézet/tanszék: Francia Tanszék

Időpont: 17:00-17:25

Helyszín: II. emelet, Zolnai Béla terem

Rövid leírás:

Az előadás Louis Sébastien Mercier Tableau de Paris című műve alapján a XVIII. század végi Párizst mutatja be az érzéki benyomások – elsősorban a szagok – szerepét hangsúlyozva.

Bemutatkozás:

A Francia Tanszék oktatója vagyok. Kutatási területem a XVII-XVIII. századi francia művészetelmélet, a rokokó (elsősorban Watteau) festészete, valamint motívumkutatás (a csend, a tudom-is-én-micsoda fogalma; szenvedélyelméletek; állatábrázolások: a majom).


A XIX. századi Tahitin: Segalen művei alapján

Szervező intézet/tanszék: Francia Tanszék

Időpont: 17:25-17:50

Helyszín: II. emelet, Zolnai Béla terem

Rövid leírás:

A századfordulón élt Victor Segalen, akinek egzotikumról alkotott esztétikája kihat a XX. századi írókra. Az alábbi kérdésre keres választ az előadás: hogyan segít a Másik fogalma újraértelmezni az egzotikumot?

Bemutatkozó szöveg:

IV. éves Phd hallgató vagyok az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Francia nyelvű irodalmak programjában. Kutatásom tárgya a XIX. század végi és XX. század eleji francia irodalom. Főként az egzotikum fogalmát vizsgálom kultúrtörténeti, esztétikai és irodalmi szempontból.


Mi maradt a francia gyarmatbirodalomból?

Szervező intézet/tanszék: Francia Tanszék

Időpont: 17:50-18:15

Helyszín: II. emelet, Zolnai Béla terem

Rövid leírás:

Franciaország, a modernkori Európa egyik meghatározó hatalma történelme során több gyarmatosítási hullámban vett részt, melynek eredményeként a 20. század elejére a világ második legnagyobb gyarmatbirodalmát építette ki. Jóllehet az 1945-1962 közötti dekolonizációs időszakban a gyarmatok döntő többsége függetlenné vált, néhány terület - immár új státuszban - továbbra is Franciaország része maradt, az anyaországhoz szorosan kapcsolódó tengerentúli közösségként, így bizosítva a francia állam és nyelv hivatalos jelenlétét a világ távoli tájain. Az előadás keretében egyrészt röviden bemutatjuk a francia gyarmatosítás és a dekolonizáció történetét és néhány jellegzetességét, másrészt kitérünk a mai tengerentúli közösségek speciális jogállására, kulturális sokszínűségükre éa az európához fűződő viszonyukra.

Bemutatkozás:

Művelődéstörténészként immár 25 éve foglalkozom a Magyarországról Franciaországban kialakult képpel. Célom a mai és a 18-19. századi tévhitek, legendák és álhírek megcáfolása a tudomány eszközeivel.


Újrakezdés a Zöld Pokolban - Magyarok Francia Guyanában a második világháború után

Szervező intézet/tanszék: Francia Tanszék

Időpont: 18:15-18:40

Helyszín: II. emelet, Zolnai Béla terem

Rövid leírás:

Az előadás a második világháború után Francia Guyanába települt magyarok mindennapjait kívánja bemutatni.

Bemutatkozás:

Krajcsovszki Mónika először Észak-Afrikával kapcsolatos tanulmányai kapcsán kezdett el komolyabban foglalkozni a francia gyarmatosítással. Hosszabb külföldi tartózkodást követően (Új-Kaledónia, Marokkó, Franciaország) érdeklődése középpontjába a posztkoloniális identitás került. Jelenleg doktori tanulmányokat folytat a Szegedi Tudományegyetemen. Szűkebb kutatási témája a második világháború után, Franciaország tudatos betelepítési politikájának következtében, Francia Guyanába került magyarok története.


Csáth Géza ismeretlen, töredékben maradt novellái

Szervező intézet/tanszék: Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet, Magyar Irodalmi Tanszék

Időpont: 20:00-21:00

Helyszín: Sík Sándor terem

Rövid leírás:

A novellák új, javított és bővített kiadásának előmunkálatai közben előkerült novellatöredékek felolvasása, hagyatéktörténeti kommentárokkal.


Gémesi nótárius szerepében: Petőfi Sándor

Szervező intézet/tanszék: Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet, Magyar Irodalmi Tanszék

Időpont: 19:00-19:45

Helyszín: II. emelet, Sík Sándor Irodalmi Olvasó

Rövid leírás:

Az előadás Petőfi Sándor életének egy meghatározó élményét, nemzeti színházbeli fellépését mutatja be.

Bemutatkozás:

Szalisznyó Lilla kutatói pályája során olvasatlan békességben nyugvó kéziratok feltárására és feldolgozására vállalkozik. A Petőfi-életmű kapcsán kiemelten fontosnak tartja a költő kapcsán korábban nem tárgyalt kéziratok felkutatását, s egy-egy pályaszakasz vagy szöveg ily módon történő újraértelmezését.


Történelmi kvízkalandok

Szervező intézet/tanszék: Történeti Intézet

Időpont: 17:00-21:00

Helyszín: III. emelet, VII. tanterem

Rövid leírás:

„A történelem móka és kacagás!” Bizton állítjuk, mi történelemszakos hallgatók. Ezt az állításunkat szeretnénk bizonyítani a 2023-as Kutatók Éjszakáján. Olyan feladatokat szeretnénk bemutatni, amelyek segítik bővíteni az általános műveltséget miközben gondolkodtatnak, szórakoztatnak és mindennapjaink kicsi részévé teszik a történelmi ismeretek megszerzését alternatív úton. A Kutatók Éjszakája emellett arra is lehetőséget ad, hogy az érdeklődők bepillantást nyerjenek többek közt a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar történelem szakos hallgatóinak életébe, tevékenységeibe.


„Dühöngő ifjúság” a popkultúrában

Szervező intézet/tanszék:

Időpont: 18:00-20:00

Helyszín: Vajda terem

Rövid leírás:

A négy előadás kamaszkori identitáskereséssel kapcsolatos műveket – regényt, verset, mangát, filmet, filmsorozatot – állít központba. A képzelt jövőképet felfestő disztópiától (Koushun Takami: Battle Royale, 1999) a történelmi háttérrel dolgozó fikciós alkotásokon keresztül (Sam Levinson: Eufória, 2019-) a valós eseményeken alapuló autobiográfiáig (Patti Smith: Kölykök, 2010) és a kulturális rítusokhoz, aktuális társadalmi eseményekhez kapcsolódó ’spoken word’ költészetig (Amanda Gorman: The Hill We Climb, 2021) a vizsgált művek a liminális létállapot kiszolgáltatottság élményét, a terror, a felügyelet és a büntetés traumatizáló hatását, egyén és közösség kapcsolatát, betagozódás és ellenszegülés lehetőségeit boncolgatják különböző reprezentációs eszközökkel. Az említett témák sorrendjében Kelemen Zoltán (egyetemi docens), Kérchy Vera (egyetemi docens), Taskovics Viktória (PhD-hallgató) és Tóth Ákos (egyetemi adjunktus) invitálja az érdeklődőket a fenti kérdések megvitatására.


A nyelvi benyomáskeltés és ami mögötte van

Szervező intézet/tanszék: Általános Nyelvészeti tanszék

Időpont: 18:00-18:45

Helyszín: SZTE BTK Kari konferenciaterem

Rövid leírás:

Milyen szempontok játszhatnak szerepet a benyomáskeltési törekvéseink megítélésében?

Bizonyára már előfordult velünk, hogy egy bizonyos kép kiváltására törekedtünk annak érdekében, hogy egy adott célt elérjünk. Figyeltünk a megjelenésünkre, a testtartásunkra, a szavainkra, szemléltük a társunk visszajelzéseit. A benyomáskeltés az emberi viselkedés inherens velejárója, a nyelvi és nem nyelvi viselkedésünkre is kiterjed és akár az önképünket is befolyásolja. Észrevehetők bizonyos mintázatok, melyek a benyomáskeltés köré szerveződnek. Mi okozhatja, hogy az egyik szituációban a nyelvi viselkedésünk és nyelvi választásaink által az óhajtott benyomást érhetjük el, míg a másikban annak ellenkezőjét? Milyen benyomáskeltési stratégiákkal, taktikákkal találkozhatunk?

Az előadásban sorra vesszük a (nyelvi) benyomáskeltés szociálpszichológiai és nyelvészeti megközelítéseit, emellett kísérletet teszünk arra, hogy feltárjuk, milyen szempontok játszhatnak szerepet a benyomáskeltési törekvéseink megítélésében, valamint megismerkedhetünk néhány (nyelvi) benyomáskeltési taktikával is.

Bemutatkozás:

Szabó Éva a Szegedi Tudományegyetem Nyelvtudományi Doktori Iskolájának Elméleti Nyelvészet programjában végzett, doktori értekezését a nyelvi benyomáskeltés témaköréből írta. Jelenleg az MTA–SZTE–DE Elméleti Nyelvészeti és Informatikai Kutatócsoport tudományos segédmunkatársaként dolgozik. Érdeklődési területe a politikai diskurzusok elemzése, a (nyelvi) benyomáskeltés és a nem verbális kommunikáció.


Mit kezdjen egy nyelvész a konteókkal?

Szervező intézet/tanszék: Általános Nyelvészeti Tanszék

Időpont: 18:45-19:30

Helyszín: SZTE BTK Kari konferenciaterem

Rövid leírás:

Mit nevezhetünk összeesküvés-elméletnek, és hogyan vizsgálhatjuk?

Összeesküvés-elméletek régóta léteznek, manapság az interneten terjedve, de azon túl is. A tudomány számára azonban mindmáig kérdés, hogy mit nevezünk így, és pontosan mit is vizsgáljunk, ha a konteókkal szeretnénk foglalkozni. Ebben az előadásban a nyelvészet néhány lehetséges megközelítését járjuk körül az összeesküvés-elméletekre vonatkozóan.

Bemutatkozás:

Kovács Pál az SZTE-BTK angol-magyar szakos hallgatója. Jelenleg az MTA-SZTE-DE Elméleti Nyelvészeti és Informatikai Kutatócsoportjának a munkáját segíti az internetes álhírek vizsgálatában. Személyes érdeklődési körébe tartozik a pragmatika területe, valamint az összeesküvés-elméletek témaköre.


Te kis kakadu, te már előtte is szánalmas voltál!!! – Verbális agresszió a Facebookon

Szervező intézet/tanszék: Általános Nyelvészeti Tanszék

Időpont: 19:30-20:15

Helyszín: SZTE BTK Kari konferenciaterem

Rövid leírás:

Kit bánthat egy agresszív Facebook komment, és hogyan?

Naponta sok időt töltünk el az interneten böngészve, olykor órákig görgetve a Facebookot, híreket és kommenteket is olvasva. Azonban talán nem is vesszük észre, hogy a kanapén ülő kommenthuszárok hogyan sértik meg a kommentolvasókat. Legyen szó valós vagy álhírről, a kommentelők senkit sem kímélve, szemléletesen kifejtik véleményüket egy adott témával kapcsolatban. Hogyan ismerjük fel a verbális agressziót a kommentekben? Csak akkor sérthet meg engem egy komment, ha én vagyok a címzettje vagy rólam szól? Mi motiválja a kommentelőket arra, hogy az internet névtelensége mögé bújva bántsanak más embereket? Előadásomban ezekre a kérdésekre keresem a választ.

Bemutatkozás:

Bozsik Tamara a Szegedi Tudományegyetem Nyelvtudományi Doktori Iskola Elméleti Nyelvészet Programjának hallgatója, az MTA-SZTE-DE Elméleti Nyelvészeti és Informatikai Kutatócsoport tagja. Kutatási területe a verbális agresszió megjelenése a magyar közösségi médiában.


Amit eltitkolnak előlünk

Szervező intézet/tanszék: Általános Nyelvészeti Tanszék

Időpont: 20:15-21:00

Helyszín: SZTE BTK Kari konferenciaterem

Rövid leírás:

Kattintásra serkentő rejtett tartalmak az álhírek címeiben

Kezdjük egy találós kérdéssel: Mi az? Nincs ott, és mégis hat rád. Már mindenki tudja, csak te vagy lemaradva. Erről még biztosan nem hallottál. Meg fogsz lepődni, leesik az állad!

Az interneten szinte korlátlanul, a valódi híreknél tízszer nagyobb eléréssel terjednek az álhírek. A Covid-19 járványban is bebizonyosodott, hogy az álhírek milyen súlyos károkat okoznak: Csak 2020 első 3 hónapjában az USA-ban 6000 fő került kórházba, és 800-an meghaltak egyetlen álhír miatt. Az álhírek terjedése nagyban függ attól, hogy hányan kattintanak rá hatásvadász címeikre. De miért is kattintunk rá a címekre, ha nem is lenne muszáj? A kíváncsiságunkat felkelti a címből hiányzó tartalom, azt reméljük, hogy a kattintás után kielégül a kíváncsiságunk és kitöltjük a cím által generált információs hiányt. A címben csak rejtett módon jelen lévő tartalmak nemcsak az olvasók kíváncsiságát piszkálják fel, hanem letagadhatóságuk miatt az így közölt tartalomért a hírt közlőknek sem kell felelősséget vállalniuk. Előadásunkban bemutatjuk a kattintásvadászat néhány nyelvi eszközét és manipulációs stratégiáját az álhírek címeiben.

Bemutatkozás:

Németh T. Enikő az MTA levelező tagja, tanszékvezető egyetemi tanár az SZTE BTK Általános Nyelvészeti Tanszékén, és az MTA-SZTE-DE Elméleti Nyelvészeti és Informatikai Kutatócsoportjának a vezetője. Jelenlegi fő érdeklődési területe az implicit információk korpuszbeli azonosításának lehetőségei és az álhírek, áltudományos szövegek kutatása.

Nagy C. Katalin az MTA-SZTE-DE Elméleti Nyelvészeti és Informatikai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa. Jelenlegi fő érdeklődési területe a beszédaktusok korpuszpragmatikai vizsgálata és az álhírek, áltudományos szövegek kutatása.

Németh Zsuzsanna egyetemi adjunktus az SZTE BTK Általános Nyelvészeti Tanszékén, és az MTA-SZTE-DE Elméleti Nyelvészeti és Informatikai Kutatócsoportjának a tagja. Fő érdeklődési területe a társalgáselemzés és a nyelvhasználatbeli sugallt jelentések.


Át fogja-e venni a chatGPT vagy a hozzá hasonló beszélő robotok a hatalmat?

Szervező intézet/tanszék: Általános Nyelvészeti Tanszék

Időpont: 21:00-21:45

Helyszín: SZTE BTK Kari konferenciaterem

Rövid leírás:

A nyelvtudomány és a mesterséges intelligencia határán

Az elmúlt évek egyik legnagyobb technikai fejlődése a nyelvfeldolgozás területén következett be. A mobiltelefonunk megérti a szóbeli utasításainkat, a számítógép hosszabb szövegekből kiemeli a lényeges információkat, a mesterséges intelligenciával lehet beszélgetni. Úgy tűnik, a számítógép megtanulta az emberi nyelvet. Valóban?

Előadásunkban azt a témát járjuk körbe, hogy hogyan jutottunk el idáig, milyen technológia rejlik ezek mögött, hogyan tanulnak ezek az eszközök, mi a különbség az emberi nyelvtudás és a mesterséges intelligencia nyelvtudása között, és hogy kell-e félni attól, hogy a chatGPT vagy a hozzá hasonló beszélő robotok átveszik a hatalmat az emberiség fölött.

Bemutatkozás:

Szécsényi Tibor egyetemi adjunktus az SZTE BTK Általános Nyelvészeti Tanszékén, és az MTA-SZTE-DE Elméleti Nyelvészeti és Informatikai Kutatócsoportjának a tagja. Kutatási területe a magyar mondatszerkezeti jelenségek, valamint a nyelvtudományi modellek számítógépes alkalmazhatósága.

Virág Nándor az SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója, és az MTA-SZTE-DE Elméleti Nyelvészeti és Informatikai Kutatócsoportjának a tagja. Kutatási területe az igei bővítmények tulajdonságainak számítógépes, korpusz alapú vizsgálata.


Divat és világkép: az ízlés szabadsága? - regisztrációköteles

Szervező intézet/tanszék: Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék

Időpont: 20:00-20:20

Helyszín: Vajda terem (IX.)

Rövid leírás:

Hogyan függ a divat a világképtől, a korszellemtől és az ideológiától?

Vajon a ruha elfed vagy megmutat? Kifejezi a személyiségünket? Vagy inkább azt, hogy hova tartozunk? Vagy méginkább azt, hogy hová szeretnénk tartozni? Mi határozza meg az aktuális divatot? Hogyan függ a divat a világképtől és a korszellemtől? Miért színesebb a női ruha, mint a férfiruha a nyugati társadalmakban? És miért éppen a 19. században vált színesebbé? Miért takar kevesebbet, mint korábban? Miért csak a nők hordanak szoknyát és a férfiak miért nem is akarnak? Efféle kérdésekre keressük a választ sok kép segítségével.

Bemutatkozás:

Hódosy Annamária a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének adjunktusa. Magyar-angol és összehasonlító irodalomtudomány szakon végzett a Szegedi Tudományegyetemen. Alapító tagja volt a posztstrukturalista irodalomtudományt Magyarországon népszerűsítő deKON csoportnak (1992-2004). Kutatási területe a társadalmi képzelet működése és az ökokritika. Divattémában az Apertúra folyóiratban publikált a szuperhősök jelmezéről.


Streaming-háború - regisztrációköteles

Szervező intézet/tanszék: Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék

Időpont: 20:30-20:50

Helyszín: Vajda terem (IX.)

Rövid leírás:

Az előadás bemutatja, hogy miként indul el a Netflix nevű DVD kölcsönző cég megalapításával a filmtörténet egyik legnagyobb jelentőségű átalakulása, amely gyökeresen átszabta a filmnézési szokásokat az elmúlt néhány évben.Ennek az időszaknak a vizsgálatával betekintést nyújt az előadás a filmforgalmazás és gyártás területén végbement változásokba is.

Bemutatkozás:

Tóth Zoltán János (1980): az SZTE BTK, Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. Kutatási területei: tömegfilm elmélete, műfajelmélet, a filmgyártás intézményes kérdései. Tömegfilmmel kapcsolatos írásai tanulmánykötetekben, valamint a Metropolis, Apertúra, Filmtett és Prizma folyóiratokban olvashatóak. 2021-ben megjelent tanulmánykötete a Zsánerportrék. Körkép a posztmillenáris műfaji filmről, amely a kortárs tömegfilmes trendeket tekinti át.


Mítoszok fogságában: Moskát Anita Irha és bőr című regényéről - regisztrációköteles

Szervező intézet/tanszék: Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék

Időpont: 21:00-21:20

Helyszín: Vajda terem (IX.)

Rövid leírás:

Az előadás Moskát Anita Irha és bőr című regényének ember-állat lényeit, a fajzatokat mutatja be a köztes helyzetük, valamint énkeresésük szempontjából. A regényben megjelenő krízisük a testi szörnyszerűségből, határhelyzetükből fakad, amely a saját kultúra hiányával, a gyökértelenséggel is szorosan összekapcsolódik.

Bemutatkozás:

Borbíró Aletta a Szegedi Tudományegyetem végezte alap és mesterképzését, jelenleg a Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet tanszék doktori programjának hallgatója. Kutatási területe a kortárs magyar fantasyirodalomra irányul. Főképp az érdekli, hogy milyen társadalmi és kulturális problémák jelennek ezek a művekben. A doktori képzése mellett irodalmi szervezőként, kritikusként tevékenykedik.


Bohém rapszódiák: sztárábrázolás a kortárs könnyűzenei életrajzi filmekben - regisztrációköteles

Szervező intézet/tanszék: Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék

Időpont: 21:30-21:50

Helyszín: Vajda terem (IX.)

Rövid leírás:

Az előadás a kortárs könnyűzenei életrajzi filmek világába kalauzol el. A napjainkban legnépszerűbbnek és legnyereségesebbnek mondható zenés filmes zsáner lényegi műfaji vonásainak felvázolása után két kortárs film, a Bohém rapszódia és a Rocketman sztárábrázolását vizsgálja a nyilvános és a privát én reprezentációi közti narratív dinamikára és a könnyűzenei előadásokra koncentrálva.

Bemutatkozás:

Milián Orsolya a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom, valamint angol nyelv és irodalom bölcsész és tanár szakjain diplomázott, majd a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett irodalomtudományi doktori fokozatot Az ekphraszisz fikciói című értekezésével, amelyért Kanyó Zoltán irodalomelméleti djíjban is részesült. Jelenleg a SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék adjunktusa. Kutatási területei: ekphraszisz, intermedialitás, kortárs magyar próza, könnyűzene és film. Kötetei: Képes beszéd (2009); Átlépések (2012)


Ókori kalandozások


Szervező intézet/tanszék: Ókortörténeti Tanszék


Időpont: 15:00-20:00


Helyszín: Kristó-terem, Wittman-terem, 3. emeleti folyosó, IV./ Szádeczky-terem


Rövid leírás:

Az Ókortörténeti Tanszék oktatói és PhD-hallgatói ókori kalandozásra hívják Önöket! Hallgassanak érdekes előadásokat az ókori Egyiptom, Kelet, Róma és Görögország történetéről és mindennapjairól, próbáljanak meg kijutni a Pannoniában játszódó szabadulószobából, hozzák el gyermekeiket is, hogy kézművesedjenek,kvízeket oldjanak meg! A felállított antikváriumunkból kedvükre válogathatnak ókori témájú gyermek- és felnőtt könyvek közül.


Bemutatkozás:

Draskóczyné Székely Melinda, PhD, az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszékének tanszékvezető docense, az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem történelem és latin szakán szerzett diplomát, doktori disszertációját 2006-ban védte meg. Oktatási tevékenységét a hallgatók háromszor ismerték el az „Év történésztanára” címmel. Kutatási területe a Római Birodalom története, társadalmi és gazdasági viszonyai, tanulmányaiban főként a Római Birodalom távol-keleti kereskedelmével valamint Róma és a germán népek viszonyával foglalkozik. Témavezetésével hat PhD-hallgató készíti illetve készítette el doktori disszertációját.Ozirisz sírja az ókori Egyiptomban (előadás)


Szervező intézet/tanszék: Ókortörténeti Tanszék


Időpont: 17:00-17:30


Helyszín: Wittman-terem


Rövid leírás:

Ozirisz az egyik legfontosabb istenség volt az ókori Egyiptomban, aki halála után a túlvilágon uralkodott. Az egyiptomiaknak világos elképzeléseik voltak Ozirisz sírjáról, ahogy erről írásos és képi források is tanúskodnak. Több olyan sírt is építettek, amelyek megfeleltek ezeknek az elképzeléseknek, és amelyeket különböző rituális események folyamán Ozirisz sírjaként használtak. Az előadás bemutatja ezeket az építményeket, és a hozzájuk kötődő legfontosabb elképzeléseket.


Bemutatkozás:

Priskin Gyula, PhD, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Ókortörténeti Tanszékén dolgozik tanársegédként. Fő kutatási területe az ókori egyiptomi asztrális mítoszok, és azon belül is a hold szerepe az egyiptomi gondolkodásban. Kutatási eredményeit számos hazai és nemzetközi konferencián ismertette, és rendszeresen jelennek meg publikációi nemzetközi tudományos folyóiratokban, illetve konferenciakötetekben. Szintén részt vesz a magyar ásatásokban a thébai nyugati parton.

 

 

Messiások ideje


Szervező intézet/tanszék: Ókortörténeti Tanszék


Időpont: 17:30-18:00


Helyszín: Wittman-terem


Rövid leírás:

A Krisztus születését megelőző évszázadban, a római hatalom előretörésével párhuzamosan egyre erősödött a zsidóság körében a messiás-várás. A különböző irányzatok követői azonban nem ugyanúgy képzelték el a megváltót. Előadásomban a kereszténység születésének idején terjedő messiás-váró elképzeléseket térképezem fel.


Bemutatkozás:

Dávid Nóra, PhD, az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszékének adjunktusa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2005-ben történelem-hebraisztika szakokon szerzett diplomát, majd 2009-ben doktori fokozatot. Disszertációjának témája: a qumráni közösség halottkultusza. 2009-2016 között a Bécsi Egyetem Judaisztika Intézetének tanársegédje volt. Fő kutatási területe az Ószövetség világa, a második Szentély korának zsidó történelme és irodalma, különösképp a holt-tengeri tekercsek. Rendszeres előadója hazai és külföldi konferenciáknak, tudományos társaságok találkozóinak. Publikációi rendszeresen jelennek meg magyar és nemzetközi kiadványokban, konferenciakötetekben.

 


Milyen volt gyereknek lenni az ókori Rómában? (előadás)


Szervező intézet/tanszék: Ókortörténeti Tanszék


Időpont: 18:00-18:30


Helyszín: Wittman-terem


Rövid leírás:

Az előadásom során röviden bemutatom az ókori római gyermekek helyzetét, tanulási lehetőségeiket, családon belül elfoglalt helyüket, kiemelve a különböző társadalmi rétegek sajátosságait és a fiúk és lányok közötti különbségeket.


Bemutatkozás:

Illés Imre Áron, PhD, az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszékének adjunktusa a Szegedi Tudományegyetemen 2007-ben latin és ógörög, 2009-ben történelem szakon szerzett diplomát, doktori disszertációját ugyanitt védte meg 2013-ban az Antikvitás Doktori program keretein belül. Tudományos tevékenységét 2014-ben Hahn István-emlékdíjjal, 2018-ban pedig Révay József-díjjal ismerték el. Szűkebb kutatási területe az ókori római városok közigazgatása, oktatási tevékenysége a görög és római történelem számos aspektusát öleli fel (történelem, vallás, történetírás, hétköznapi élet stb.). Témavezetésével több hallgató is részt vett az Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

 


Antik költészet mint történeti forrás? Martialis epigrammái és a gazdaságtörténeti kutatás


Szervező intézet/tanszék: Ókortörténeti Tanszék


Időpont: 18:30-19:00


Helyszín: Wittman-terem


Rövid leírás:

Az előadásomban az ókortörténet kutatásának többféle szempontjaira kívánom felhívni a figyelmet. A prezentációm röviden szemlélteti, hogy az ókor vizsgálata során a kutatónak elsőre szokatlannak tűnő forrásszövegekkel kell dolgoznia. Példának okáért az ókori szépirodalmi szövegek számos adalékkal szolgálnak az ókor feltárása során. Az előadás során ezért bemutatom, hogy a Kr. u. 1. században élt római epigrammaköltő, Marcus Valerius Martialis milyen adatokat hagyományozott az utókorra a korabeli Itália mezőgazdálkodását illetően.

Martialis utalásai közül azokat a haszonnövényeket válogattam ki, amelyeket itáliai helyszínekhez kötött a szerző. A vizsgálatomban pedig azt a kérdést teszem fel, hogy Martialis és a többi forrás alapján milyen mértékben beazonosítható az egyes termények földrajzi eloszlása Itálián belül. Az összehasonlító forráselemzés bevonásával arra felhívom a figyelmet, hogy a fentebbi kérdés megoldása nem egyszerű, ezért nem lehet rá megnyugtató választ adni, azonban a rendelkezésre álló közlések rendszerezése és kritikus szemlélete egyaránt részét képezik a történész munkájának.


Bemutatkozás:

Ormos Bálint a SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Antikvitás programjának hallgatója. Diplomáját történelem-magyar szakon szerezte a SZTE BTK-n. Kutatási és PhD-témája a város és a vidék megítélése a római eszmetörténetben. Érdeklődési területe: a római villa mint a város és a vidék közötti kulturális, társadalmi és gazdasági objektum és a Kr. e. 1. és a Kr. u. 1. századok, Itália, azon belül is Róma, illetve Latium és Campania tetületei, a történetírók mellett a római költészet, dráma, szónoklat, próza, tudományos irodalom képviselőinek vizsgálata.

 


Menekülés a katakombából


Szervező intézet/tanszék: Ókortörténeti Tanszék


Időpont: 17:00-20:00


Helyszín: Kristó-terem


Rövid leírás:

Az egykori Pannónia romjai évezredes titkokat rejtenek. A merész kalandorcsoport rábukkan egy ókori katakombára. Ahogy átlépik a küszöböt, bezárul az ajtó. Ahhoz, hogy a bátor kalandorcsapat épségben kijuthasson, fel kell tárnia a mélység titkait, meg kell oldaniuk a rejtélyes talányokat, legyőzniük a veszélyes akadályokat és megfejteniük a katakomba rejtélyeit, mielőtt lejár az idő. Sikerül megszökniük, vagy örökre a történelem csapdájába esnek? A szabadulószoba helyszíne: Szeged, Egyetem utca 2., Ókortörténeti Tanszék kijelölt terme. A szabadulószoba teljesítéséhez szükséges információkat megtalálod a helyszínen. Jöhetsz egyedül is, de akár többen is megpróbálhatjátok megfejteni a rejtélyt! Ha sikeresen teljesítitek a játékot, nyereményben részesültök. Az elmúlt években egyre többen érdeklődtek szabadulószobánk iránt, így ahhoz, hogy biztosan sorra tudj kerülni, kérjük, töltsd ki a jelentkezési lapot! https://docs.google.com/forms/d/1lF1MQHbTyQ4Eli-sdKy1pFNUNYnZQMx8ChSAyI_UXPU/edit


Bemutatkozás:

Gombos Brigitta a SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Antikvitás programjának hallgatója. Diplomáját történelem-magyar tanárszakon szerezte a SZTE BTK-n, a doktori program mellett tanárként dolgozik Szegeden. Kutatási és PhD-témája: Római Birodalom gazdaságtörténete. Érdeklődési területe: bankárok római gazdaságban betöltött szerepe, centrum és periféria helyzete az 1-2 században. Emellett részt vesz egy, a közoktatásban is alkalmazható applikáció fejlesztésében, mely az ókor tárgykörének tanulását segíti, népszerűsíti.


 

"BIBLIOTHECA ANTIQUA"


Szervező intézet/tanszék: Ókortörténeti Tanszék


Időpont: 16:00-20:00


Helyszín: IV. Szádeczky-terem/III. Emeleti folyosó


Rövid leírás:

A mindennapok egyre növekvő kihívásai közepette fontosnak tartjuk, hogy a műveltség minél többekhez jusson el. Mindezek okán ingyenes könyvbörzét szervezünk az antikvitás (Mezopotámia, Közel-Kelet, Ázsia, Hellász, Róma) forrás/szak- és ismeretterjesztő irodalmából. A délután és az este folyamán az asztalokra kihelyezett használt vagy megkímélt állapotú könyvek között kedvükre válogathatnak a kisebb és nagyobb gyermekek, szüleik, tanítóik, illetve az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és a felnőtt látogatók egyaránt. A kiválasztott könyvek hazaviteléhez csomagolóanyagot biztosítunk.


Bemutatkozás:

Ormos Bálint a SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Antikvitás programjának hallgatója. Diplomáját történelem-magyar szakon szerezte a SZTE BTK-n. Kutatási és PhD-témája a város és a vidék megítélése a római eszmetörténetben. Érdeklődési területe: a római villa mint a város és a vidék közötti kulturális, társadalmi és gazdasági objektum és a Kr. e. 1. és a Kr. u. 1. századok, Itália, azon belül is Róma, illetve Latium és Campania tetületei, a történetírók mellett a római költészet, dráma, szónoklat, próza, tudományos irodalom képviselőinek vizsgálata.

 


Ókori témájú játékok (kvíz, puzzle, múmia-készítés, kifestő, társasjáték)


Szervező intézet/tanszék: Ókortörténeti Tanszék


Időpont: 15:00-20:00


Helyszín: IV. Szádeczky-terem


Rövid leírás:

Az ókor egy-egy híres emlékének képét rakhatják ki játékos kedvű érdeklődők színes kirakók segítségével. Játékos kedvű érdeklődő vendégeink egy kvízjátékban tehetik próbára tudásukat a római világról.

 


Mitológiai érdekességek a Herkules (1997) c. animációs filmből


Szervező intézet/tanszék: Ókortörténeti Tanszék


Időpont: 19:00-19:30


Helyszín: Wittman-terem


Rövid leírás:

A Disney 1997-es Herkules című animációs filmje talán (véleményem szerint mindenképpen) a legjobb saját gyártású munkája az egeres cégnek, mely a görög hős mitológiai történeteire és úgy általánosságban a görög mitológia egyes elemeire támaszkodva ad elő egy saját történtet. De azt tudtad, hogy valójában Héraklész lenne a helyes cím? Ugyanis Herkules-nek a rómaiak hívták a legendás hőst, míg görögül Héraklész-nak nevezték. Vagy, hogy Zeusz és Héra kapcsolata valójában nem volt annyira felhőtlen? Nárcisz pedig valóban összejött saját magával? Ilyen és ehhez kapcsolódó érdekességekről és kérdésekről szeretnék beszélni előadásomban.


Bemutatkozás:

Sebők Attila a SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Antikvitás programjának ösztöndíjas hallgatója. Diplomáját történelem szakon szerezte a SZTE BTK-n. Érdeklődési területe az ókori görög diplomácia. Szakdolgozatát Nagy Sándor apjának, II. Philipposznak a diplomáciai tevékenységéből írta, aki mind katonai, mind politikai zsenialitásával teremtette meg azt az alapot, amire Sándor az akkor ismert világ jelentős részét magába foglaló birodalmat hozhatott létre. Helyi TDK fordulón első helyezést ért el annak bemutatásával, hogy a görög politikai világ egyik legmeghatározóbb tényezőjének számító Athén milyen eszközökkel és mekkora sikerességgel harcolt II. Philippos ellen.

 


A víz alatti régészet nyomában


Szervező intézet/tanszék: Ókortörténeti Tanszék


Időpont: 16:30-17:00


Helyszín: Wittman-terem


Rövid leírás:

A víz alatti régészet a Római Birodalom víz alatti leleteinek, hajóroncsoknak, kikötőknek és építményeknek a tanulmányozására összpontosít. A fejlett víz alatti technológiák és búvártechnikák használatával a régészek hajóroncsokat, kikötőket és más víz alatti építményeket kutathatnak, amelyek értékes betekintést nyújtanak a Római Birodalom tengeri kereskedelmébe és a hajózásba. Előadásomban ismertetem a Földközi-tenger partvidékén megtalált leleteket, és ezek elemzése révén bemutatom a Római Birodalom tengerészeti történetét.


Bemutatkozás:

Gombos Brigitta a SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Antikvitás programjának hallgatója. Diplomáját történelem-magyar tanárszakon szerezte a SZTE BTK-n, a doktori program mellett tanárként dolgozik Szegeden. Kutatási és PhD-témája: Római Birodalom gazdaságtörténete. Érdeklődési területe: bankárok római gazdaságban betöltött szerepe, centrum és periféria helyzete az 1-2 században. Emellett részt vesz egy, a közoktatásban is alkalmazható applikáció fejlesztésében, mely az ókor tárgykörének tanulását segíti, népszerűsíti.Egy rézkori beavatási szertartás regisztrációköteles


Szervező intézet/tanszék: Régészeti Tanszék


Időpont: 17:00-17:45


Helyszín: Fsz. Régészeti szeminárium 1.


Rövid leírás:

A program során levetítésre kerül egy kisfilm, mely egy késő rézkori beavatási szertartás (férfivá avatás) elképzelt, dramatizált megjelenítése. A filmben megjelenített átmeneti rítus különös lehet a mai európai emberek számára, azonban nem szokatlan a Föld egyes elzárt vidékein még ma is élő 'természeti népek' körében: egy fiatal fiú beavatási szertartása, melynek során a gyerekből felnőtt harcossá avatják. A filmben látható tárgyak a késő rézkori Baden-kultúra tárgyainak hiteles másolatai, többek között látható benne a híres 'Balatonöszödi agyagmaszk' is használat közben. A filmet követően szabad beszélgetés az érdeklődőkkel.


 

Bronzkori temetési szertartás bemutatása regisztrációköteles


Szervező intézet/tanszék: Régészeti Tanszék


Időpont: 18:30-19:15


Helyszín: Fsz. Régészeti szeminárium 1.


Rövid leírás:

A program során levetítésre kerül egy kisfilm, „A Lelkek dombja”, mely egy kora bronzkori hamvasztásos temetkezést mutat be. A filmben egy Kr.e. 2500 körül élt kis közösség életének egy szomorú, de méltóságteljes epizódját, egy hamvasztásos temetési szertartást jelenítünk meg, melynek során egy elhunyt szerettüket ünnepélyes szertartással vezetik át a 'másvilágra'. A filmet követően szabad beszélgetés lesz az érdeklődőkkel a bronzkori temetkezési szokásokról.

 


Fegyveráldozat - regisztrációköteles


Szervező intézet/tanszék: Régészeti Tanszék


Időpont: 20:00-20:45


Helyszín: Fsz. Régészeti szeminárium 1.


Rövid leírás:

A program során levetítésre kerül egy animációs film, mely a legnagyobb eddig feltárt késő vaskori fegyveráldozat keletkezésének körülményeit mutatja be. Illerup Ådal, vagyis az Illerup-folyó völgye Dánia keleti részén, ahol a folyó mocsaras völgyének lecsapolása során előkerült az eddigi feltárások eredményeként több mint 15.000 darab tárgyat (jelentős részük fegyver, vagy azok tartozékai) számláló leletegyüttes 1950-ben. A leletegyüttes rávilágít egy Kr.u. 200 körül (a Római Császárság uralmának kora), a Birodalmon kívül (a római források által nem ismert és említett), Skandináviában lezajlott hatalmas ütközetre és következményeire. A filmet követően szabad beszélgetés az érdeklődőkkel a fegyveráldozatok szokásáról.

 


Játszóház kisrégészeknek


Szervező intézet/tanszék: Régészeti Tanszék


Időpont: 17:00-21:00


Helyszín: pince, folyosó


Rövid leírás:

A legfiatalabb érdeklődők egy kis időre maguk is régészekké válhatnak a nekik készült játékok segítségével. Az őskori „barlangfestés” és a „Mi van a föld alatt? – régész homokozó” foglalkozásaink mellett a gyerekek próbára tehetik képzelőerejüket a „Tárgysimogató – avagy mit rejt a doboz?” játékunkon, emellett egy rövid bemutató keretein belül megismerkedhetnek az őskori gyermekek játékszereivel vagy sógyurmából készíthetik el a látott tárgyak másolatait.

 


Jószomszédi (v)iszony – szarmaták és rómaiak a Kárpát-medencében


Szervező intézet/tanszék: Régészeti Tanszék


Időpont: 17:00-21:00


Helyszín: pince, régészeti raktár


Rövid leírás:

A fiatalabb korosztály a korábbi években is népszerű „Gazdálkodj okosan szarmata módra” társasjáték segítségével ismerkedhet a Kr.u. 1–5. század közötti Alföld viszonyaival, kiemelt hangsúllyal a térség arculatát meghatározó szarmata közösségek mindennapjainak és temetkezési rítusainak bemutatásával. Az érdeklődők emellett kézbe foghatják a korszak tárgyi emlékanyagát is: az SZTE BTK Régészeti Tanszékének gyűjteményéből válogatott leletek révén első kézből szerezhetnek ismereteket a korszak viseletéről (pl.: gyöngynyakláncok, ruhakapcsoló tűk), illetve használati tárgyairól (pl.: kerámiaedények). A gyűjteményben az egykori római–barbár kereskedelem révén az Alföldre került provinciális tárgyak által betekintést nyerhetnek a régészeti munka alapjaiba is, amelynek egyik fő kérdése az eltérő népcsoportok azonosítása a tárgyi hagyatékuk alapján.

 


Az avarok és a honfoglaló magyarok temetkezési szokása


Szervező intézet/tanszék: Régészeti Tanszék


Időpont: 17:00-21:00


Helyszín: pince, Teleki-terem


Rövid leírás:

Gyakorlati foglalkozás keretén belül a programra ellátogatók megismerkedhetnek az avarok és a honfoglaló magyarok temetkezési szokásaival. Konkrét példákon, több temető régészeti jelenségein, tárgyi anyagán keresztül mutatjuk be azt, hogy az avarok és a honfoglaló magyarok hogyan készítették fel halottaikat a túlvilági életre. A tanszéki gyűjteményünk anyagán alapuló bemutatón az érdeklődők maguk is kézbe vehetik ezeket a tárgyakat. A fiatalabb látogatóink a témához kapcsolódó játékos foglalkozáson vehetnek részt.


 

Pogány hagyomány és keresztény rítus a középkorban


Szervező intézet/tanszék: Régészeti Tanszék


Időpont: 17:00-21:00


Helyszín: földszint, 5. terem


Rövid leírás:

Interaktív előadás, játékokkal kiegészítve, amelynek keretében a pogány hagyományok és babonás szokások, valamint a kereszténység középkori megjelenési formáit és régészeti emlékeit mutatjuk be. A vetített képekkel, illetve makettekkel illusztrált előadás során szó esik a korábbi pogány tradíciók tovább éléséről, valamint a keresztény térítésről és a kereszténység felvételével együtt járó új temetkezési rítusról is. Röviden kitérünk a babonás szokásokra, a különböző jelképekre, valamint áttekintjük a keresztény liturgia során használt tárgyakat is. A témához kapcsolódóan képpárosítóval, színezővel és egyéb játékokkal készülünk a fiatalabb korosztály számára.

 


Ki mit tud Oroszországról?


Szervező intézet/tanszék: Szláv Intézet


Időpont: 18:00-18:30


Helyszín: III. emelet, Orosz tolmácsterem


Rövid leírás:

Oroszország napjainkban főszereplő a híradásokban. De vajon mennyire ismerjük a híreken kívül? Íme, egy játékos kvíz ennek a jelentős geopolitikai potenciállal bíró országnak a földrajzi, történelmi és civilizációs jellemzőiről. Ne hagyd otthon a telefonod!

 


A birodalmi tudat és az orosz nyelvű rap kapcsolata


Szervező intézet/tanszék: Szláv Intézet


Időpont: 18:30-19:00


Helyszín: III. emelet, Orosz tolmácsterem


Rövid leírás:

A rapzene, amely a szovjet korszak végén jelent meg Oroszországban, az orosz zeneipar egyik legdinamikusabban fejlődő irányzatává vált az új évezredben. Mivel a rap alapvetően radikális, tabudöntögető szubkultúra, felmerül a kérdés, hogyan alakult a története az egyre diktatórikusabbá váló putyini rendszerben. Az előadás során belehallgatunk a legnépszerűbb előadók számaiba is.

 


Az ukrán nemzet születése. Gogol és az ukrán kultúra


Szervező intézet/tanszék: Szláv Intézet


Időpont: 19:00-19:30


Helyszín: III. emelet, Orosz tolmácsterem


Előadó: Prof. Dr. Kocsis MihályHáborús narratívák. Ukrán-orosz párbeszéd az online médiában


Szervező intézet/tanszék: Szláv Intézet


Időpont: 19:30-20:00


Helyszín: III. emelet, Orosz tolmácsterem


Rövid leírás:

Kik azok az ukrán és orosz újságírók, bloggerek, véleményformáló értelmiségiek, akik képesek szót érteni egymással a kegyetlen háború idején? Mik a feltételei és mik a lehetőségei napjainkban a normális párbeszédnek?


 

Hadnagyok, krónikák, szakácsok. Előadások és szerepjáték a középkor és kora újkor világából


Szervező intézet/tanszék: Történeti Intézet


Időpont: 18:00-22:00


Helyszín: portától jobbra: 107-es terem és a III. emelet, lifttől jobbra: Magyar Történeti Szeminárium


Program:

A középkor és a kora újkor békeidejű és hadtörténeti szakaszait hozzuk közelebb az érdeklődőkhöz előadások és játékos feladatok, szerepjátékok segítésével.

BTK 107-es teremben:

18:00 Brandl Gergely: Bábák és gyógyítás a szegedi boszorkányperekben.

18:25 Papp Sándor: Ki és hogyan döntött az Oszmán Birodalomban a háború és a béke kérdésében?

18:50 Tóth Sándor László: A mezőkeresztesi csata

19:15 Kordé Zoltán: Székelyek és tatárok a középkorban

19:40 Szabados János: Vác és Bolondvár ügye a 17. század első felének Habsburg-oszmán béketárgyalásain

20:05 Halmágyi Miklós: A konyhaművészet jutalma – Nagyidai Zöld Mihály címeres levelének rejtélyei Nemesi címet nem csak kardforgató vitézek kaphattak a középkorban és a kora újkorban!

20:25 Tóth Hajnalka: Mennyit ért egy magyar lovas hadnagy a 17. század közepén?

20:50 Juhász Péter: Történelmünk krónikái – krónikáink története

21:15 Göncöl Csaba: „Tatár” horoszkópírás a 17. században

 

Magyar Történelmi Szemináriumban:

18:00-22:00 Nyerjük meg a muhi csatát! Történelmi Szerepjátékok a régi magyar történelem világából

18:30-19:20 Játékos ismerkedés régi kéziratokkal (Játékvezető: Szabados János)

19:20-20:10 Családfakirakó középkori és kora újkori magyar uralkodócsaládokról; térképkirakó (Játékvezetők: Juhász Péter, Danka Balázs)

20:10-20:30 Játékos ismerkedés régi kéziratokkal / Családfakirakó. (Játékvezető: Szabados János)

20:35-21:00 Nyerjük meg a muhi csatát! (Játékvezető: Halmágyi Miklós)

20:10-21:00 Családfakirakó. (Játékvezető: Tóber Márta)

21:00-21:30 Utazás a keleti magyarokhoz Julianus baráttal (Játékvezető: Halmágyi Miklós)

20:20-20:50 Családfakirakó az Árpád-házról (Játékvezető: Juhász Péter)

20:10-21:30 Térképkirakó középkori királyaink temetkezési helyszíneiről (Játékvezető: Danka Balázs)

 


Tánc, fenntarthatóság, kincskeresés - Diákkörkép 5. Kötetbemutató


Szervező intézet/tanszék: Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék


Időpont: 17:30-18:00


Helyszín: Földszint, Bálint Sándor terem


Rövid leírás:

A tanszék legújabb kiadványát a kötet két szerkesztője, Glässer Norbert, tanszékünk docense és Takács Gergely, egykori hallgatónk, a Móra Ferenc Múzeum segédmuzeológusa mutatja be. A könyv hallgatóink írásait tartalmazza, amelyeket az elmúlt két tanév kutatásai alapján készítettek az alap- és mesterképzésben tanuló diákok. A tanulmányok témái: tánckutatás, fenntarthatóság, kincskereső kéziratos füzet.Mit (nem) rajzolnak a néprajzosok? Interaktív beszélgetés a néprajz mibenlétéről


Szervező intézet/tanszék: Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék


Időpont: 18:00-18:40


Helyszín: Földszint, Bálint Sándor terem


Rövid leírás:

A néprajz egy „búvópatakként” létező tudományág, számos félreértés és félinformáció veszi körbe. Kohut-Ferki Julianna és Korom Alexandra, a Debreceni illetve a Szegedi Tudományegyetem két doktorandája a közönség bevonásával fogja körüljárni a néprajz fogalmát, tartalmát és jelentését.

 


„Az jól adta a ritmust!” Népzenei percek


Szervező intézet/tanszék: Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék


Időpont: 18:40-18:55


Helyszín: Földszint, Bálint Sándor terem


Rövid leírás:

Bár a néprajzi képzések nem a népművészet aktív műveléséről szólnak, hallgatóink sokszor jeleskednek a különféle hangszerek megszólaltatásában, népi énekben, néptáncban is. Most a népzenész és népdalénekes hallgatóink oldják a hangulatot egy rövid előadással.

 


Táncok az időben. Interaktív tánctörténeti előadás


Szervező intézet/tanszék: Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék


Időpont: 19:00-19:40


Helyszín: Földszint, Bálint Sándor terem


Rövid leírás:

A népzenei tehetségek után a néptánc is szerepet kap programsorozatunkban, hiszen a Szegedi Tudományegyetem kínálja egyedül a hazai néprajzi képzések közül azt a lehetőséget, hogy a hallgatók kifejezetten a néptánckutatás eredményeivel és módszereivel megismerkedhessenek. Balogh János azon tehetségek egyike, aki nemcsak a kutatásban, hanem a néptánc oktatásában is jeleskedik. Interaktív előadásában saját kutatási területét és a néptánc gyakorlati művelését fűzi össze: „előadásomban a 19-20. század viszonylatában mutatom be a táncmesterséget, a társasági táncokat, a paraszti tánchagyományokat és ezek egymásra hatását, melyeket a gyakorlatban is megvalósítunk. Ezeknek a jelenségeknek a nyomait igyekszem baranyai kutatásaim alapján bemutatni interaktív előadásomban, archív felvételekkel és gyakorlati tánctanulással. Ez utóbbi során megnézzük, milyen új elemek kerültek a baranyai hagyományba más néptáncokból vagy társastáncokból.”„Terepnaplók. A kutatás, és ami mögötte van” kiállítás megnyitója


Szervező intézet/tanszék: Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék


Időpont: 19:45-20:00


Helyszín: Földszint, Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék Folyosógalériája


Rövid leírás:

Mit csinál a néprajzkutató, amikor „terepre megy”? Milyen érzés a néprajz szakos hallgatóknak a terepkutatás? Hova helyezi magát a kutató, amikor egy közösség életébe kívülről belecsöppen? Ezekre a kérdésekre is keresi és adja meg a választ a tanszék folyosóján nyíló kiállítás, mely a hallgatókról és a hallgatók által készített fényképeken és gondolatokon keresztül mutatja be, hogy milyen érzés „néprajzosnak” lenni. A fotók mellett azokat a tárgyakat is bemutatjuk a látogatóknak, amelyek nélkülözhetetlenek a terepkutatások során.

 


„Táncolj a világgal!” Nemzetközi tánckutató hallgatók előadása és workshop-ja


Szervező intézet/tanszék: Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék


Időpont: 20:00-21:30


Helyszín: II. emelet, Auditorium Maximum


Rövid leírás:

A Szegedi Tudományegyetem egyike annak a négy európai egyetemnek, melyek közösen kínálnak nemzetközi tánckutató képzést. A világ minden tájáról érkező hallgatók általában magas szinten ismerik és adják elő hazájuk táncait, ebből láthatnak az érdeklődők egy kis szeletet. A színpadi táncelőadás után tánctanítással várják a nézőket a fellépő táncosok.Helyszín: Petőfi Sándor sugárút 30-34. (Petőfi-épület)


Tematikus előadássorozat a Filozófia Tanszék oktatóival

Szervező intézet/tanszék: Filozófia tanszék

Időpont: 18:00-19:40

Helyszín: Filozófia 1-es terem

Rövid leírás:

„Szép az, ami…” Tematikus előadások a „szépség” körül a Filozófia Tanszék oktatóitól.

Az SZTE BTK Filozófia Tanszékén sokszínű képzés folyik: a filozófiatudomány mellett a művészeti terület és a design is nagy hangsúlyt kap újonnan indított szakjainkon. A Kutatók Éjszakáján oktatóink többféle diszciplináris irányultságukat egy fő, midannyiuk kutatásait érintő téma, a szépség köré szervezik. Az előadásokra a Filozófia Tanszék nagyelőadójában kerül sor, ahol vitára, beszélgetésre is lesz lehetőség.

18:00-18:20 Prof. Dr. Gyenge Zoltán: A platóni szépségtől a fülledt vágyakig - kalandozás a művészettörténetben Botticellitől Courbet-ig.

18:20-18:40 Dr. Mogyoródi Emese: A szép, a jó, a rossz és a csúf: Esztétika és etika az ókori görögöknél.

18:40-19:00 Dr. Váraljai Anna: A műanyag szép! Borz, és a hatvanas évek magyar formatervezése.

19:00-19:20 Dr. Czeglédi András: „A szépség - talány.” Dosztojevszkij nyomán a szépségről.

19:20-19:40 Fekete Kristóf: „Miért kell vitázni a szépről, ha nem lehet?”


Gazdálkodj, ahogy tudsz! - Szociopoly társasjáték - regisztrációköteles

Szervező intézet/tanszék: Szociológia Tanszék

Időpont: 19:00-20:30

Helyszín: PE-423 História szeminárium

Rövid leírás:

A játék során egy átlagos hónap napjain haladunk végig – némileg meggyorsítva az időt, kockadobások segítségével –, a játékosoknak a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélnie egy hónapot.


Lassan járj, tovább érsz (?) – a „slow movement” és a fenntartható életmód lehetőségei


Szervező intézet/tanszék:

Időpont: 17:30-18:00

Helyszín: 4. emelet, 11/A terem (PE-425-2)

Rövid leírás:

Az interaktív előadás betekintést enged a „lassú filozófia” és a fenntarthatóság kapcsolatába, valamint társadalmi lehetőségeibe. Napjainkban a fenntarthatóság és az önfenntartás gondolata egyre népszerűbb és elterjedtebb, a program keretében pedig megismerkedhetünk hazánkban is működő közösségekkel, gyakorlatokkal, a „lassú életmód” szellemében. Az előadás keretében arra keressük közösen a választ, hogy ezek a gyakorlatok mennyiben tükrözik a „slow movement” jegyeit és milyen hatással lehetnek a társadalom fenntarthatósággal kapcsolatos gondolkodására, valamint a cselekvési hajlandóságra.


Esélyegyenlőség és munka-magánélet egyensúly a felsőoktatás, tudomány világában

 

Szervező intézet/tanszék:


Időpont: 16:45-17:15


Helyszín: 4. emelet, 11/A terem (PE-425-2)


Rövid leírás:

Az előadás statisztikai adatok, valamint hazai interjús és fókuszcsoportos kutatások alapján mutatja be a nők és férfiak helyzetét az egyetemi és akadémiai kutatóhelyeken. Egyrészt kitér a családi és karriertervek összehangolására, a bizonytalan munkaszerződésekre és diszkriminációra, amik különösen nagy kihívást jelentenek a nők számára főként a természettudományi és mérnöki területeken. Másrészt felvillantja a munkahelyi esélyegyenlőségi tervek lényegét és fontosságát nemcsak a női munkavállalók, hanem a férfiak és a munkáltatók számára is.Szolidaritás és támogatási mintázatok az orosz–ukrán háború árnyékában


Szervező intézet/tanszék:


Időpont: 18:15-18:45


Helyszín: 4. emelet, 11/A terem (PE-425-2)


Rövid leírás:

Az előadás a társadalmi tőke és a bizalom nemzetközi rendszerben betöltött lehetséges szerepének kérdésköréhez kíván adalékokkal szolgálni az orosz–ukrán konfliktus első évében – 2022. február 24. és 2023. február 24. között – Ukrajna számára biztosított támogatások vizsgálatán keresztül. Nyilvánosan elérhető forrás alapján végzett másodelemzés keretében több dimenzióban is áttekintjük a támogatások összetételét és dinamikáját. Az eredmények alapján – globálisan tekintve – egy alapvetően szűk országcsoport azonosítható be az Ukrajnának támogatást biztosító államok körében, s közöttük is meglehetősen jelentős aránytalanságok mutathatók ki. Meghatározónak tekinthető az Amerikai Egyesült Államok dominanciája mellett az Egyesült Királyság, Németország és Japán szerepvállalása, illetve kiemelhető a NATO tagállamainak ugyancsak jelentős összesített részesedése, amely a társadalmi tőke sajátos hatásmechanizmusaira is ráirányíthatja a figyelmet.

 


Esély vagy veszély? Digitális tőke és oktatási egyenlőtlenségek


Szervező intézet/tanszék:


Időpont: 16:00-16:30


Helyszín: 4. emelet, 11/A terem (PE-425-2)


Rövid leírás:

Milyen hatással van az internethasználat a tanulásra és az iskolai teljesítményre? Mennyiben segíti és mennyiben gátolja az iskolai előmenetelt? Hogyan kapcsolódik mindehhez a digitális tőke fogalma? Az internethasználat iskolai teljesítményre való hatásairól nemcsak a legtöbb szülőnek, pedagógusnak és (többek között) szociológusnak lehet véleménye, hanem maguknak a diákoknak is. Az előadásban bemutatjuk egy középiskolások körében, a fenti kérdések mentén végzett interjús kutatás eredményeit, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk a digitális tőke és az oktatási egyenlőtlenségek kapcsolatáról.Helyszín: Kálvária sugárút 23. (Szent-Györgyi Albert Agóra)


Fedezd fel a világot!

Szervező intézet/tanszék: Neveléstudományi Intézet

Időpont: 18:00-21:00

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra Informatórium

Rövid leírás:

Derítsd ki, hogyan működnek dolgok, mi áll a természeti jelenségek hátterében! Gyere el, és éld át a felfedezés örömét, járd végig a kutatók útját! Érdekes, játékos feladatok, kísérletek várnak rád.

Bemutatkozás:

Dr. Korom Erzsébet habilitált egyetemi docens, az SZTE Oktatáselmélet Tanszék vezetője, az MTA-SZTE Digitális Tanulási Technológiák Kutatócsoport kutatója. Fő kutatási területei az ismeretelsajátítás folyamatai, fogalmi fejlődés és fogalmi váltás, a fogalmi váltást segítő tanítás, a természettudományos tudás értékelése, a megértést segítő oktatási módszerek, a kutatásalapú tanulás a természettudományokban. Honlap: http://www.staff.u-szeged.hu/~korom/ Prof. Dr. Molnár Gyöngyvér, egyetemi tanár, az SZTE Neveléstudományi Intézet vezetője, az eDia rendszer fejlesztésének szakmai vezetője. az MTA-SZTE Digitális Tanulási Technológiák Kutatócsoport vezetője. Fő kutatási területei az új információs és kommunikációs technológiák az oktatásban, technológiaalapú tesztelés és számítógépes-játék alapú fejlesztés, gondolkodási képességek fejlődése és fejlesztése. Honlap: http://www.staff.u-szeged.hu/~gymolnar/index.html

A Szegedi Arany János Általános Iskola kiemelt figyelmet fordít a tevékenység központú természettudományos szemléletformálásra. Ennek részeként évek óta részt vesznek a Kutatók éjszakája rendezvényein, ahol a kíváncsi érdeklődők az iskola diákjai segítségével próbálhatnak ki egyszerű, látványos kísérleteket és megismerhetik a jelenségek magyarázatát. A szervező pedagógusok: Horváthné Érsek Virág, Vassné Gémes Zsuzsanna, Ilosvay Gábor


Tanulni öröm!

Szervező intézet/tanszék: Neveléstudományi Intézet

Időpont: 18:00-21:00

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra Informatórium

Rövid leírás:

Gyere el, és próbáld ki számítógépes feladatsorainkat, fejlesztő játékainkat! Ovisokat, iskolásokat és a szüleiket is szeretettel várjuk, hogy együtt élhessük át a tanulás örömét.

Bemutatkozás:

Prof. Dr. Molnár Gyöngyvér, egyetemi tanár, az SZTE Neveléstudományi Intézet vezetője, az eDia rendszer fejlesztésének szakmai vezetője, az MTA-SZTE Digitális Tanulási Technológiák Kutatócsoport vezetője. Fő kutatási területei az új információs és kommunikációs technológiák az oktatásban, technológiaalapú tesztelés és számítógépes-játék alapú fejlesztés, gondolkodási képességek fejlődése és fejlesztése. Honlap: http://www.staff.u-szeged.hu/~gymolnar/index.html Dr. Kiss Renáta, az SZTE Oktatáselmélet Tanszék adjunktusa, az MTA-SZTE Digitális Tanulási Technológiák Kutatócsoport kutatója. Fő kutatási területei az olvasási előkészségek vizsgálata az óvodában és az óvoda-iskola átmenetben, az iskolakészültség komponenseinek technológiaalapú mérése és fejlesztése. Dr. Pásztor Attila, az SZTE Oktatáselmélet Tanszék adjunktusa, az MTA-SZTE Digitális Tanulási Technológiák Kutatócsoport kutatója. Fő kutatási területei a gondolkodási képességek mérése és fejlesztése, számítógép-alapú mérés-értékelés és játékos tanulás. Honlap: www.edu.u-szeged.hu/phd/people/apasztor/


Tudd meg, hogy mit tudsz?

Szervező intézet/tanszék: Neveléstudományi Intézet

Időpont: 18:00-21:00

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra Informatórium

Rövid leírás:

Kíváncsi vagy, milyen gyorsan tanulsz? Milyen ügyesen gondolkodsz? Gyere el, és az eDia játékos számítógépes feladatai segítségével mérd össze tudásod és képességeidet osztálytársaiddal vagy szüleiddel!

Bemutatkozás:

Prof. Dr. Molnár Gyöngyvér, egyetemi tanár, az SZTE Neveléstudományi Intézet vezetője, az eDia rendszer fejlesztésének szakmai vezetője, az MTA-SZTE Digitális Tanulási Technológiák Kutatócsoport vezetője. Fő kutatási területei az új információs és kommunikációs technológiák az oktatásban, technológiaalapú tesztelés és számítógépes-játék alapú fejlesztés, gondolkodási képességek fejlődése és fejlesztése. Honlap: http://www.staff.u-szeged.hu/~gymolnar/index.html


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep

Az SZTE BTK – hagyományainak megfelelően – díszoklevelet adományozott a 65, 60 és 50 éve végzett bölcsészkari hallgatóknak. A szeptember 16-i eseményen, amelynek a történelmileg is jelentős Auditorium Maximum adott helyet, negyvenöten vették át díszoklevelüket családtagjaik, barátaik körében.