Udvariasak-e a franciák?

A Francia Tanszék programja


PROGRAM: 19:05 - 19:30

HELYSZÍN: BTK, EGYETEM UTCA 2., Zolnai Béla terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Udvariasak-e a franciák?


Az előadás a nyelvi udvariasság jelenségét járja körbe a frankofón társadalmakban. Kitérünk a tegezés és a magázás kérdéskörére, a „Hogy vagy?” típusú kérdésekre és néhány potenciálisan fenyegető beszédaktusra, mint a kérés és a kritika.


Amikor egy másik országból érkezett egyénnel kommunikálunk, sokszor úgy találjuk, hogy az illető nincs tisztában az alapvető udvariassági szabályokkal, vagy épp ellenkezőleg, túlzásba viszi az udvariasságot. A valóság persze az, hogy a nyelvi udvariasság normái eltérőek lehetnek a különféle társadalmakban: az a nyelvi viselkedés, ami megütközést kelt az egyik kultúrában, teljesen helyénvaló lehet a másikban, és viszont. Ez az előadás a franciául beszélő társadalmak néhány udvariassági szabályát hasonlítja össze egymással, illetve más nyelvet beszélő társadalmak udvariassági szabályaival. Kitérünk a tegezés és a magázás jelenségkörére, a „Hogy vagy?” típusú kérdésekre és néhány potenciálisan fenyegető beszédaktusra, mint a kérés és a kritika.


Az előadóról:

Dr. habil. Gécseg Zsuzsanna egyetemi docens

A Francia Tanszék nyelvész-oktatója vagyok. Kutatóként nagyon érdekel, hogy mi a közös és mi az eltérő a különféle nyelveket beszélő társadalmak kommunikációs stratégiáiban.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!