Rózsa Sándor, Rőzse Söndör és a Sömmi

A Magyar Nyelvészeti Tanszék programja

PROGRAM: 18:40 – 19:00

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2., Mészöly Gedeon szeminárium

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Rózsa Sándor, Rőzse Söndör és a Sömmi


Hogyan jelent meg a szegedi nyelvjárás a Rózsa Sándor filmben? Tudott-e Hofi Géza szegediesen beszélni? A Szeged környéki nyelvjárás filmben, kabaréban és regényben


Móricz Zsigmond ö-ző nyelvváltozatot használt Rózsa Sándorról szóló regényeiben (igaz, kis segítségre volt szüksége hozzá), és az ebből készült filmsorozatban a színészek is ö-ztek. Teljesítményüket a szegedi népnyelv úgy értékelte, hogy a filmet Rőzse Söndör néven emlegette és emlegeti ma is. A filmet parodizálta Hofi Géza is szilveszteri műsorában. Legújabban pedig Cserna-Szabó András a "Sömmi" címet adta Rózsa Sándor rémtetteit elbeszélő regényének. Miért jelenik és miért fontos ezekben a művekben a nyelvjárás, miközben az irodalmi művektől, a filmektől sokan azt várták, várják el, hogy nyelvük a választékos, "magas irodalmi" nyelv legyen.


Az előadóról:

dr. Sinkovics Balázs

Sinkovics Balázs az SZTE BTK Magyar Nyelvészeti Tanszékének adjunktusa, egyik kutatási területe a Szeged környéki nyelvjárás, az ö-ző beszéd megítélése, használata szóban és írásban.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!