"A legszebb asszony" - a milói Vénusz a költők szemével

A Vizuális Kultúra és Irodalomelméleti Tanszék programja

PROGRAM: 21:00 – 21:45

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2., IX. terem (Vajda György terem)

AJÁNLOTT: mindenkinek


"A legszebb asszony" - a milói Vénusz a költők szemével

Az előadás a milói Vénusz irodalmi műtárgyleírásainak hagyományába nyújt betekintést. Rövid áttekintéssel szolgál a szobor szerepéről a 19. századi művészettörténetben és költészetben.

Az előadás a milói Vénusz irodalmi műtárgyleírásainak hagyományába nyújt betekintést. Rövid áttekintéssel szolgál a szobor 19. századi művészettörténeti és költészeti taglalásairól, majd pedig világirodalmi és magyar irodalmi példákon - többek között Juhász Gyula, Alfred Moşoiu, Alfred Noyes és Rónay György költeményein - keresztül azt vizsgálja, hogy a 20. századi költők mennyiben folytatják vagy törik meg a milói Vénusz körüli 19. századi diskurzusok hagyományait.


Az előadóról:

Dr. Milián Orsolya egyetemi adjunktus

Milián Orsolya a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom, valamint angol nyelv és irodalom bölcsész és tanár szakjain diplomázott, majd a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett irodalomtudományi doktori fokozatot Az ekphraszisz fikciói című értekezésével. Jelenleg a SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék adjunktusa. Kutatási területei: ekphraszisz, intermedialitás, kortárs magyar próza, könnyűzene és film. Kötetei: Képes beszéd (2009); Átlépések (2012).


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!