Kérdések és lehetséges válaszok a Muhi csatával és a Tatárjárással kapcsolatban

A Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék programja

PROGRAM: 18:20 – 18:40

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2, 107-es tanterem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Kérdések és lehetséges válaszok a Muhi csatával és a Tatárjárással kapcsolatban


Az előadás a Muhi csata néhány, a mai napig vitásnak mondható kérdését vizsgálja (pl.: a magyar hadvezetés teljesítménye, a magyar veszteség stb.) és keresi a szóba jöhető válaszokat. A Tatárjárással kapcsolatban elsősorban Batu kivonulásának az elképzelhető okait vizsgálja.


Az előadás a Muhi csata néhány, a mai napig vitásnak mondható kérdését vizsgálja (pl. a magyar hadvezetés teljesítménye, a magyar veszteség stb.) és keresi a szóba jöhető válaszokat. A tatárjárással kapcsolatban elsősorban Batu kivonulásának az elképzelhető okait vizsgálja


Az előadóról:

Kordé Zoltán habilitált egyetemi docens.

Főbb kutatási területei: A székely eredetkérdés és a székelység középkori története; más magyarországi népcsoportok (pl. besenyők) középkori története; Erdély középkori története; hivatal- illetve méltóságtörténet (pl. székely ispán, erdélyi vajda); fontosabb tisztségviselők élete; művelődés- és szakképzés történet (pl. idegennyelv-ismeret és az ezzel összefüggő tevékenységek a középkori Magyarországon); historiográfia (székely-kérdés, Szádeczky-Kardoss Lajos munkássága). Részt vett a Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék fontosabb tudományos vállalkozásaiban, többek között a Kristó Gyula szerkesztette Korai Magyar Történeti Lexikon elkészítésében, amelybe több, mint 70 szócikket írt. Alapító tagja és több éven át titkára a Szegedi Középkorász Műhelynek, amely a Szegedi Középkortörténeti Könyvtár kiadója. Kisdoktori értekezését 1986-ban, PhD-dolgozatát 2003-ban védte meg. Az egyetemi oktatás minden szintjén részt vett/vesz, a BA-tól a doktori képzésig, valamint a külföldi diákoknak szóló órák tartásában és a levelező képzésben. Jelenleg két doktorandusz hallgatója van.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!