A görög-római műveltség hasznossága, évszázadok óta történő újjászületése a szaknyelvekben

A Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék programja

PROGRAM: 18:10 – 18:30

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2., IV-es terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


ELŐADÁSOK ÉS „LAKOMA”


A görög-római műveltség hasznossága, évszázadok óta történő újjászületése a szaknyelvekben


Hasznos-e ma latinul vagy pláne görögül tudni? Mit adhat ezen nyelvek ismerete a modernd nyelvek elsajátításához. Aligha van alkalmassabb ember, hogy beszéljen erről, mit Kadvány Gergely nyelvész PhD-hallgató, aki latin és olasz szakot is végzett.


A görög-római kultúra ismeretének hasznossága mellett számos érvet lehet felsorakoztatni, többek között hozzájárul általános műveltségünk gyarapításához, az európai kultúra, s a nyugati civilizáció alapjainak a megismeréséhez. A görög és a latin nyelv elsajátítása a mai világban is hasznosnak bizonyul, mert egy olyan esszenciális tudást biztosít, amely hasznosítható a mindennapok értő interpretálásához. A latin és a latin közvetítésével a görög még ma is sok tudományterület nemzetközi nyelve, valamint a kultúra, a művészet, a technika szaknyelvében is megtalálhatók latin vagy görög eredetű szavak. Előadásomban ezekről az újjászülető szavakról lesz szó.


Az előadóról:

Kadvány Gergely (tanársegéd)

Klasszika-filológia és olasz nyelv, irodalom és kultúra szakon végeztem az SZTE BTK-n. Jelenleg az SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Újlatin nyelvészet programjának hallgatója vagyok, szeptembertől az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék tanársegédje leszek.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!