Gazdálkodj okosan szarmata módra

A Régészeti Tanszék programja

PROGRAM: 18:00 – 21:00 folyamatosan

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2., régészeti raktár (pince)

AJÁNLOTT: kisgyerekek, iskolások, felnőttek


INTERAKTÍV ELŐADÁSOK ÉS FELADATOK:


Gazdálkodj okosan szarmata módra


A fiatalabbak játék keretében, a felnőttek kötetlen beszélgetés révén ismerkednek meg a Római Birodalom szomszédságában letelepedett szarmaták településrégészetének különféle vetületeivel.


A fiatalabb generáció a mára klasszikussá vált Gazdálkodj okosan! társasjáték régészek által újratervezett verzióján keresztül, játékos formában ismerkedhet meg a mindennapi élettel a 2–4. századi Alföldön. A gyerekek a játék illusztrációin keresztül képet alkothatnak a Római Birodalom szomszédságában élő szarmaták háztartásainak legjellemzőbb használati tárgyairól, különféle funkciójú épülettípusairól, továbbá a római kori Barbaricum települési és etnikai viszonyairól. Eközben az érdeklődő kedvű felnőttek rövid prezentáció során túravezetésen vesznek részt egy szarmata faluban, megismerkedve az objektumtípusok és a településszerkezet sajátosságaival a korszak régészeti kutatásában. Ezt követően kötetlen beszélgetésben tudhatnak meg többet a leggyakoribb lelettípus, a kerámia feldolgozásának jelentőségéről és nehézségeiről. A résztvevőknek lehetősége lesz az SZTE BTK Régészeti Tanszékének saját gyűjteményéből származó szarmata kori edényleletek megtekintésére és kézbevételére.


A program felelőse:

Szebenyi Tamás tudományos segédmunkatárs


Résztvevők:

Varró Balázs régészhallgató

Göblyös Szimonetta régészhallgató

Mucsi Sándor régészhallgató


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!