Francia utazók Magyarországon

A Francia Tanszék programja


PROGRAM: 17:00 – 17:25

HELYSZÍN: BTK, EGYETEM UTCA 2., Zolnai Béla terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Francia utazók Magyarországon


Az előadás a 18-19. században Magyarországon járt francia utazók országképét, a magyarokról kialakított véleményét mutatja be.


A török háborúk, illetve a Rákóczi szabadságharc lezárultával a Magyar Királyság területén béke honolt, ám a 18 században még viszonylag kevés francia utazó járt hazánkban. A reformkor idején viszont Magyarország már kedvelt úti cél volt, és az utazók érdeklődéssel fordultak a politikai és társadalmi rend sajátosságai felé, felmérték az ország elmaradottságát, néha még ajánlásokat is megfogalmaztak a haladás segítésére. Az előadás egyrészt rávilágít az utazási kedv megváltozásának okaira, másrészt tárgyalja az országról kialakított kép főbb elemeit és a ábrázolás mögött megbúvó személyes vagy kulturális motivációkat.


Az előadóról:

Dr. Szász Géza egyetemi docens

Művelődéstörténészként immár 25 éve foglalkozom a Magyarországról Franciaországban kialakult képpel. Célom a mai és a 18-19. századi tévhitek, legendák és álhírek megcáfolása a tudomány eszközeivel.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!