Francia Polinézia szigetein

A Francia Tanszék programja


PROGRAM: 19:30 - 19:55

HELYSZÍN: BTK, EGYETEM UTCA 2., Zolnai Béla terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Francia Polinézia szigetein


Az előadás betekintést enged a XIX. század végi Tahitin zajló gyarmatosítási folyamatokba, valamint összeveti a korabeli Tahitit Victor Segalen által készített térképek és irodalmi ábrázolások alapján napjaink turista-paradicsomként ismert Tahitijával.


A hallgatósággal röviden ismertetem Tahiti szigete gyarmatosításának fontosabb adatait annak érdekében, hogy teljes képet alkothassanak a szigetről és annak történelméről. Az előadásom első felében Victor Segalen útinaplóit és feljegyzéseit ismertetem. Az író Óceánia különböző pontjait is bejárta, illetve írt a bennszülöttekről és helyi szokásokról is. Az előadásom második felében a manapság is közkedvelt, egzotikus és kissé misztikus Tahiti szigetére invitálom a hallgatóságot, ahol még a mai napig is „paradicsomi állapotok” uralkodnak. Hogyan mutatta be Segalen a XIX. században a szigetet és kultúráját? Változhatott-e a gondolkodásmódunk az egzotikus tájakról? Mi volt az író célkitűzése saját esztétikájának megalkotásával?


Az előadóról:

Turai Eszter doktorandusz

III. éves PhD-hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetem Doktori Iskola Francia nyelvű irodalmak és kultúrák pogramjában. A kutatásom főtémája a 19. századi francia író, Victor Segalen egzotikum esztétikája, emellett a francia Polinéziáról írt műveit elemzem a bennszülöttek szempontjából.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!