Finn villámkurzus, "Én úgy gondolom, hogy azt gondolom" és találóskérdés-verseny

A Finnugor Tanszék programja


PROGRAM: 18:00 – 19:00

HELYSZÍN: Szeged, BTK, Egyetem utca 2., Mikola Tibor szeminárium terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Finn villámkurzus (Suomen kielen pikakurssi)


Egy rövid finn nyelvkurzust követően a résztvevők le is tesztelhetik frissen megszerzett tudásukat. Gyors versenyünkön értékes díjak is gazdára lelnek majd.


Az előadó:

Mervi de Heer, finn lektor


"Én úgy gondolom, hogy azt gondolom"


A program 3. részében a rokon nyelvek egy izgalmas területéről, az ún. evidenciális kategóriáról lesz szó. Ez a nyelvi kategória azt fejezi ki, hogy a beszélő milyen forrásból tudja azt, amiről beszél (látta, hallotta, következtet rá stb.). Valamilyen módon minden nyelv képes ezt kifejezni (l. például a magyarban ilyen kifejezésekkel: úgy beszélik, láthatóan stb.), de vannak nyelvek, ahol ez a kategória a nyelvtani rendszer része, tehát például másféle igeragozást használnak, ha az eseményt látták vagy csak hallomásból tudnak róla. Az uráli nyelvek ebből a szempontból nagyon változatosak, sokféle evidenciális rendszerrel rendelkeznek. Az előadás erről tart egy rövid bemutatót, valamint ehhez kapcsolódóan feladatokat is kapnak a résztvevők.


Az előadók:

Bíró Bernadett egyetemi adjunktus, Kubitsch Rebeka doktorandusz, Sipőcz Katalin egyetemi docens és Szeverényi Sándor egyetemi docens


Találóskérdés-verseny


A programunkat rövid találóskérdés-verseny zárja, természetesen nyereményekkel. Az uráli népek találós kérdéseinek a legjobbjait válogattuk össze!
Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!