Filmből regényt?

A Francia Tanszék programja


PROGRAM: 18:15 - 18:40

HELYSZÍN: BTK, EGYETEM UTCA 2., Zolnai Béla terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttekFilmből regényt?


Az előadás az irodalmi művek alapján készített filmek kapcsán az adaptáció másik irányát, a filmek alapján készített irodalmi művek történetét, jellemzőit, érdekességeit vizsgálja.


Adaptációról beszélve gyakran elfelejtjük, hogy filmből is készülhet irodalmi alkotás, holott ez az irányzat ilyen vagy olyan formában, de a mozi megjelenése óta létezik. Mivel film és irodalom kapcsolatát szinte kizárólag a filmes adaptációk nézőpontjából vizsgálták hosszú időn keresztül, az előadás arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy milyen érdekességeket rejt a filmek alapján íródó, s így fordított adaptációs viszonyokat tükröző műfaj kialakulásának és fejlődésének rövid története.


Az előadóról:

Dr. Karácsonyi Judit egyetemi adjunktus

A Francia Tanszék oktatója vagyok. Kutatásaim során elsősorban irodalom és film kapcsolatrendszerét igyekszem feltérképezni.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!