Az észrevehetetlen részlet: legyek és bolhák a képeken

A Francia Tanszék programja


PROGRAM: 19:55 - 20:20

HELYSZÍN: BTK, EGYETEM UTCA 2., Zolnai Béla terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Az észrevehetetlen részlet: legyek és bolhák a képeken


Az előadás – Georges de La Tour képeinek példáján – a szinte alig látható részletek jelentőségére hívja fel a figyelmet a festményeken


Az előadás a XVII. században élt francia festő, Georges de La Tour két képén vizsgálja a légy és a bolha motívumát. Ez a két apró méretű rovar távolról csupán alig kivehető, jelentéktelen fekete pontnak látszik: csak akkor veszi őket észre a néző, ha közelebbről, figyelmesebben szemügyre veszi a festményt. Az előadás fő célja annak bemutatása, hogy légy és a bolha szerepeltetése a képeken tudatos döntés a művész részéről, jelentéstöbbletet ad a képnek, ami befolyásolja értelmezését.


Az előadóról:

Dr. habil. Kovács Katalin egyetemi docens

A Francia Tanszék oktatója vagyok. Kutatási területem a XVII-XVIII. századi francia művészetelmélet, elsősorban motívumkutatás (a csend fogalma; a tudom-is-én-micsoda; szenvedélyelméletek; állatábrázolások: a majom).


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!