Bölcs lapockacsont, szerencsét hozó csillagok. Jóslás a 13. századi mongol hatalmi központokban

A Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék programja

PROGRAM: 18:40 – 19:00

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2, 107-es tanterem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Bölcs lapockacsont, szerencsét hozó csillagok. Jóslás a 13. századi mongol hatalmi központokban

Egyének és közösségek - úgy a múltban, mint ahogyan a mai napon is - mindig is igényt tartottak arra, hogy belátást nyerjenek a jövőbe. Ez az univerzális igény kortól, világnézettől és kultúráktól függően jóslási gyakorlatok számtalan változatát hívta életre. Előadásomban azt mutatom be, hogy a 13. századi mongol uralkodói udvarokban és hatalmi központokban mi volt a szerepe a jóslásnak, milyen módokon fürkészték az eljövendőt, s ennek milyen szerepe volt a különböző kultúrák közötti tudástranszferben.


Az előadóról:

Göncöl Csaba az ELKH–SZTE Oszmán Kori Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa. Kutatási területe: Török népek története, különös tekintettel az Arany Hordára és a Krími Kánságra; Oszmán Birodalom története, oszmán-magyar-Habsburg kapcsolatok; oszmán diplomatika; Nyelvtudás: angol, német, török, orosz; forrásnyelvek: oszmán, csagatáj.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!