borito

Tanévnyitó ünnepség az SZTE-n – Új hallgatóinkat köszöntötték, karunk oktatóit díjazták

Az SZTE Tanévnyitó Ünnepi Szenátusülésére, egyben az Országos Felsőoktatási Tanévnyitóra szeptember elsején, a TIK Kongresszusi termében került sor. Az eseményen az elsőéves hallgatókat köszöntötték, de díjakat is adományoztak, többek között karunk oktatóinak is. Prof. Dr. Sándor Klára az Év Humán- és Társadalomtudományi Publikációja Díjat, míg Dr. Gellérfi Gergő az Év Fiatal Oktatója Elismerő Oklevelet vette át az egyetemi ünnepségen.


1.


A 2022/2023-as tanévben több, mint nyolcezer diák kezdi meg felsőoktatási tanulmányait, ezzel együtt az SZTE-n több, mint 27 ezer egyetemi polgár tanul majd ősztől. A rendezvényen megjelent gólyákat Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora köszöntötte, aki elmondta, az egyetem a nemzetközi rangsorokban elfoglalt helye alapján a hazai felsőoktatási intézmények közül is az elsők között foglal helyet.

 

Beszédet tartott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter is, aki örömét fejezte ki, hogy az Országos Felsőoktatási Tanévnyitóra a centenáriumát ünneplő szegedi egyetemen került sor. Egyúttal azt is hangsúlyozta: az örökség és hagyomány egyben felelősséggel is jár, a kultúra megőrzése és továbbörökítése az iskolák feladata.


2.


Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke többek között jótanácsokkal is készült útravalóul az elsőévesek számára. Elmondta, az egyetemen már nem „tanítani” fogják őket az oktatók, hanem közösen dolgozhatnak tanáraikkal azon, hogy minél több tudást elsajátíthassanak, s kiemelte ezen felül a kapcsolati háló fontosságát is. Szabó Gábor a jelenlegi gazdasági helyzet nehézségeire is reagált: úgy fogalmazott, „a problémákat meg tudjuk, meg fogjuk oldani”.

 

A felszólalásokat, mint minden évben, idén is az egyetemi díjak átadása követte, amelyeket az oktató, kutató, gyógyító, tudományos és publikációs tevékenységek ösztönzéseként, az utánpótlás nevelésében nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismeréseként adományoznak oda az egyetemi polgároknak. Idén karunk két oktatója is a kitüntetettek között van.


3. 


Az Egyetemi Tudományos Tanács az Év Humán- és Társadalomtudományi Publikációja Díjat adományozta Prof. Dr. Sándor Klárának, a Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának. A kitüntetést azon oktatók és kutatók kaphatják meg, akik az egyetemen folyó kutatómunkájuk eredményéről rangos szakmai publikációt jelentettek meg, és publikációjukat az egyetemi adatbázisban is hozzáférhetővé tették. A bölcsészet- és társadalomtudományok kutatói közül évente mindössze egy személy részesülhet az elismerésben.


4.


Az Év Fiatal Oktatója Elismerő Oklevelet az SZTE oktatói közül évente három személy kaphatja meg: idén egyikük Dr. Gellérfi Gergő, a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék adjunktusa. A díjjal azokat a 40 évnél fiatalabb oktatókat jutalmazzák, akik már több éve eredményesen oktatják és nevelik hallgatóikat – annak odaadományozásával az egyetem egyben azt is hangsúlyozni szeretné, az oktató erkölcsi és emberi magatartása példaként állítható a fiatalok elé.


Az évnyitóról készült hosszabb tudósítás és képgaléria az SZTE honlapján, ide kattintva elérhető.

 

Szeretettel köszöntjük elsőéves hallgatóinkat, és gratulálunk oktatóinknak – munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

 

 

Forrás: SZTEinfo

Fotók: Sahin-Tóth István

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)