Luxus-e a szociálpolitika? A jóléti állam nálunk és más társadalmakban – 2018. április 25.


Tomka Béla


Tomka_BeulaTörténész, a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézetének egyetemi tanára. Fő kutatási területe a 20. századi társadalom- és gazdaságtörténet, különös tekintettel a nemzetközi összehasonlításokra.
1992-től az Aetas c. folyóirat társszerkesztője, emellett más tudományos periodikák szerkesztőbizottságának tagja (Esély, Hungarian Historical Review). A Hajnal István Kör választmányának tagja. 2010-ben az amszterdami székhelyű International Social History Association (ISHA) elnökségébe választották, s a szervezet angol nyelvű Hírlevelének szerkesztője lett. Az ELTE Gazdaság- és Társadalomtörténeti PhD Programjának külső alapító tagja, az SZTE Jelenkortörténeti és Összehasonlító Történettudományi Doktori Programjának vezetője.
Európa és Amerika számos kutatóintézetében és egyetemén megfordult kutatóként és meghívott előadóként, melyek közé tartozik Amszterdam, Mannheim, Berlin, Oxford, Edinburgh, Portland (OR), Jéna és Regensburg. 14 könyv szerzője és további kötetek szerkesztője, emellett nagyszámú tanulmányt közölt. A Bolyai Plakett (2010) és az Akadémiai Díj (2010) birtokosa.

Főbb művei:
- A Social History of Twentieth-Century Europe. London and New York: Routledge, 2013. (Winner of "Outstanding Academic Title 2013 Award" from CHOICE, American Library Association)
- Gazdasági növekedés, fogyasztás és életminőség: Magyarország nemzetközi összehasonlításban az első világháborútól napjainkig. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2011.
- Welfare in East and West: Hungarian Social Security in an International Comparison, 1918-1990. Berlin: Akademie Verlag, 2004.


Előadás tartalma:

Az előadás a következő fontosabb kérdésekre igyekszik választ adni: Mikor jelent meg a modern szociálpolitika Európában, melyek a fő jegyei és hogyan fejődött az elmúlt bő száz éve során? Milyen társadalmi és gazdasági igényekre válaszként jött létre a jóléti állam? Milyen társadalmi és gazdasági következményekkel járt a jóléti programok kiterjesztése? A történelmi tapasztalatok szerint fékezik-e a gazdasági növekedést a kiterjedt szociális jogok? Valóban válságba került-e a jóléti állam az ezredfordulón? Magyarország hol helyezkedik el ebben a tekintetben nemzetközi összehasonlításban?

Friss Hírek

Friss Hírek RSS
Friss hírek
2021. április 15.
2021. április 07.
2021. február 05.