lelek_navigator


impulzus_2018_november


lelektan

Egészségügyben diagnosztizált személyek körében végzett kutatások

Kiegészítés az

SZTE Pszichológiai Intézetének etikai rendelkezéseihez

2017.09.12.

 

Minden hallgatónknak tudnia kell a következő alapvetően fontos információról:

 

Minden, az egészségügyben kezelt, diagnosztizált személytől szerzett adatok egészségügyi adatnak számítanak, ami fokozott érzékenységet jelent a kutatások számára.

 

Mit jelent ez?

 

  1. TIsztában kell lenni azzal, hogy a testi vagy lelki betegség diagnózissal rendelkező személyek fokozottan érzékeny populációjában nem lehet spontán (csupán pl. szakdolgozat célját képező) kutatásokat folytatni. Ilyen mintán vizsgálat akkor képzelhető el, ha egy tudományos célú kutatásba csatlakozik be a hallgató, a témavezető jóváhagyásával.

 

  1. Ha ilyen populációra irányuló vizsgálatot tervez a hallgató egy témavezetőhöz csatlakozva, akkor a témavezető felelőssége a további etikai engedélyek megszerzése és a kutatás lefolytatása.

 

  1. Amennyiben ilyen adatot érintő kutatásban a hallgató részt vehet, az intézetünkben használatos kutatásetikai kérelmet kell kitöltenie.

 

  1. A diák által végzett kutatás csak a témavezetői jóváhagyást követően indulhat meg (mint amúgy minden esetben), a témavezető szoros felügyelete mellett.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara 2023 tavaszán is várja mindazokat a szegedieket, Szeged környékén élőket, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, a világ minél több részletét megismerni sose késő. Mi is így gondoljuk! Ennek jegyében indítottuk el 2016 őszén a Bölcsész Szabadegyetemet, amelynek keretében számos egyetemi kurzust megnyitunk az érdeklődő idősebbek és fiatalabbak, középiskolások, középkorúak, nyugdíjasok előtt. A tavaszi félévre jelentkezni február 19-ig lehet!