Legfrissebb hírek

Bando per il reclutamento a tempo determinato di un lettore di madrelingua italiana

Tanszékünk két legújabb kiadványának letölthető pdf változata megtalálható a Tudományos Élet/Tanszéki kiadványok menüpontban.

Köszöntő

A Szegedi Egyetem Olasz Tanszéke a hazai italianisztika egyik legrégebbi és legjelentősebb intézménye. A nemzetközi tudományos életben is messzemenően elismert oktatók munkáját nálunk kulturális közvetítő és diplomáciai tevékenység egészíti ki.


Tudjuk, a múlt gazdagsága minket, tanárokat, hallgatókat egyaránt kötelez: kétezer évig Róma volt a művelt világ fővárosa, s Olaszországban található az emberiség fennmaradt kulturális örökségének a fele. A Tanszék által nyújtott ismeretek köre így nem szűkül pusztán a nyelvtanításra (amelyet három anyanyelvi lektor segít) vagy az irodalom oktatására. Szándékaink szerint széles műveltséget, szakértelmet tanítunk, s Itálián keresztül a kulturális értékek szeretetére nevelünk. A közvetlen kapcsolatok biztosításához maximálisan igénybe vesszük azokat a lehetőségeket, amelyek a nemzetközi diák-mobilitást segítik: hallgatóink képzésük során legalább három-négy hónapot ösztöndíjjal Olaszországban tanulhatnak a legszebb városok egyetemein (a hallgató/külföldön töltött hónap arány tanszékünkön a legmagasabb a szegedi egyetemen).


Az Olasz Tanszék a képzés teljes vertikumát tudja nyújtani, így egymásra épülve lehet a BA (három éves alap), majd az MA (két éves mester) diplomát, az osztatlan tanárképzésben (11 vagy 12 félév) a kétszakos mesterfokozatú tanári diplomát, végül a három éves doktori képzésben a PhD fokozatot megszerezni.


Honlapunk segíteni szeretné jelenlegi és jövendőbeli hallgatóinkat, hogy alaposabban tájékozódjanak a tanszék által meghirdetett kurzusokról, tanulmányi kötelezettségeikről, az oktatók szakmai tevékenységéről, a minél nagyobb műveltség megszerzésének a lehetőségeiről, valamint minden olyan lehetőségről, amely segítheti őket Itália minél alaposabb megismerésében.


Prof. Pál József D.Sc
egyetemi tanár