vareg

Viking harcosok kelet-európai uralkodók szolgálatában21. 30 – 21.55, 107-es teremA vikingekről alkotott képet mindmáig harciasságuk határozza meg. Az előadás betekintést fog nyújtani a kelet-európai uralkodók szolgálatában álló vikingek kutatásába, tetteibe és mindennapjaiba.


A viking kori (kb. 750–1100) skandináv férfiak – közkeletűbb, leegyszerűsítő nevükön: vikingek – többnyire portyázásaikról, pusztításaikról és kegyetlenségükről ismertek. Ezeket a valóban jól képzett harcosokat előszeretettel alkalmazták a hatalommal rendelkező férfiak. Felbukkantak a Kijevi Ruszban, Bizáncban, a Kazár Kaganátusban, de jelenlétükkel számolhatunk Lengyelországban és Magyarországon is. A múlt ránk maradt töredékes emlékeinek az etnikai háttere azonban korántsem annyira világos és nyilvánvaló. Milyen körülmények között jöhettek létre csoportjaik? Ismerünk közülük valakit közelebbről? Milyen lehetett a megítélésük, viselkedésük?


Előadó:


Kiss Máté

SZTE-BTK Történelemtudományi Doktori Iskola hallgatója

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.