udvozlettel-a-szazadfordulorol_kiallitas

Üdvözlettel a századfordulóról – képek egy bácskai leányszalon albumából


Néprajz Tanszék folyósója, 17:30 - 17:45


Női képeslapgyűjtemény Óbecséről, a 19-20. század fordulójáról.

A 19-20. század fordulóján a fényképalbumhoz hasonlóan a nagypolgári családok szalonjának felszereléséhez a képeslapalbum is szinte kötelezően hozzátartozott. A férjhezmenetel előtt álló lányok zöme hódolt ennek a szenvedélynek. Ezekbe többnyire válogatás nélkül kerültek a tájlapok, a giccses zsánerlapok és az ünnepi üdvözletek. A kiállításon bemutatásra kerülő album anyaga kivételes e tekintetben: a benne lévő 389 darab képeslap mindegyikén egy-egy művészeti alkotás reprodukciója látható. Gyűjtésük, albumba rendezésük tehát egy tudatos, az egyéni és a kor ízlését egyaránt magán viselő válogatás eredménye. Összegyűjtőjük Dusánka Dungyerszky, a híres Dungyerszky család tagja volt, akiket az egész Bánátban és Bácskában mindenki ismert. A család bárói rangot szerzett és birtokainak, sörgyáruknak, malmaiknak, üzemeiknek, politikai szereplésüknek köszönhetően nagy gazdagságra tettek szert, így a térség legelőkelőbb családjai közé tartoztak. Az albumot az óbecsei Pulay család őrözte meg, tanszéki kiállításunk Szorcsik-Pulai Emőke segítségével valósult meg.


Előadó:

Frauhammer Krisztina


frauhammer_krisztina1974-ben születtem Mosonmagyaróváron. A budapesti gimnáziumi évek után Szegedre kerültem, ahol történelem-néprajz, majd később az akkori Juhász Gyula Főiskolán német nyelvtanári diplomát szereztem. 2009-ben szereztem Phd fokozatot az ELTE-Európai Ethnológia Doktori Programján, azóta néprajzkutatóként dolgozom. Családi gyökereim és az egyetemi képzésem meghatározó élményei vezettek a vallási kultúra kutatásához. Ezen belül a szakrális kommunikáció legkülönfélébb jelenségei (égbe írott levelek, imacédulák és imakönyvek, mirákulumok, votív graffitik) a virtuális kultuszhelyek, az alfabetizáció és vallás témakörében végeztem és végzek kutatásokat. Örülök, hogy Bálint Sándor szülővárosában részese lehetek az általa elindított kutatói iskola munkájának.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.