mindenkitankteles

Tanárok és iskolák csehszlovák és magyar sorozatokban


Sík Sándor Irodalmi Olvasóterem, 20:00 -20:45


Előadás a Mindenki tanköteles (1984) című csehszlovák sorozat és A tanár (2018, RTL Klub) iskolaképéről - a 20. századi iskolaregények felől olvasva.

Az előadásban arra keressük a választ, hogyan jelent meg a tanár és az iskola a nyolcvanas évek egyik Magyarországon is népszerű csehszlovák sorozatában (Mindenki tanköteles, 1984), illetve a közelmúltban sugárzott A tanár (RTL Klub) című magyar sorozatban. (Kis kitekintéssel a Szomszédokban megjelenő tanárokra és iskolákra is.) És feltesszük azt a kérdést is, hogyan lehet ezt a két sorozatot összekapcsolni a 20. századi magyar irodalomban egymást követő iskolaregényekkel, lehet-e köze Michal Karfíknak Novák tanár úrhoz, vagy Béla bácsinak Kőnig tanár úrhoz.


Előadó: dr. Szilágyi Zsófia


SzilagyiZsofiaSzilágyi Zsófia a Magyar Irodalmi Tanszék egyetemi tanára, fő kutatási területe a 20. századi és kortárs magyar irodalom. Legutóbbi kötetei: Móricz Zsigmond (2013), és Az éretlen Kosztolányi (2017).

Mostanában a tanár- és iskolaregények foglalkoztatják, ezért elkezdett a sorozatokban is tanárfigurákat keresni.

Talált is.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.