_DSC0173

Őskortól a középkorig -tárlatvezetés a Régészeti Tanszék kiállításaiban


BTK, földszint, Régészeti Tanszék folyosó, két turnusban: 19:15 - 20:00, 20:45 (10-10 fő)


Ez a különleges válogatás időrendben haladva a paleolitikumtól a középkorig a régészeti korszakokat egy-egy témára (például temetkezési szokás, viselet, fegyverzet, lószerszámzat) fókuszálva, egy-egy lelőhely leletanyagán keresztül mutatja be. Emellett az érdeklődők megtekinthetik a tanszék egykori oktatóinak, kutatóinak portréiból készült panteont és az intézettörténeti kiállítást is.

A tanszéki gyűjteményünket bemutató kiállítás időrendben haladva a paleolitikumtól (az őskőkortól) a középkorig a régészeti korszakokat egy-egy témára (például temetkezési szokás, viselet, fegyverzet, lószerszámzat) fókuszálva, egy-egy lelőhely leletanyagán keresztül mutatja be. Emellett az érdeklődők megtekinthetik a tanszék alapítójának, Buday Árpádnak munkásságát bemutató kiállítást, valamint egykori tanszékvezetőnk és legendás szegedi múzeumigazgató, Trgmayer Ottó tiszteletére felállított emlékvitrint. A tárlat részét képezi - többek között egy bronzkori zsugorított temetkezés, melyet eredeti, in situ helyzetben tártak fel, majd állítottak ki. Továbbá a willendorfi vénusz másolata, honfoglalás kori női viselet darabjai, illetve egy különleges, kun sírból származó kínai bronztükör is helyet kapott a kiállításban.


Előadó:

Borsódi Martin


Borsódi Martin az SZTE BTK Régészeti Tanszék régészhallgatója.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.