Schirm_A_nyelvtan_izgalmas_elemei

A nyelvtan izgalmas elemei – Diskurzus a diskurzusjelölőkről


Mészöly Gedeon szeminárium, 19:40 – 20:00

 

A fölöslegesnek titulált töltelékszavakról, pl. a hát, az izé, a nos és a szóval elemekről bebizonyítjuk, hogy valójában igen fontos szerepet töltenek be a beszédünkben. Ehhez férfi-női párbeszédeket, reklámokat, rajzfilmeket, filmsorozatokat hívunk segítségül, s közben a nyelvtanról is megmutatjuk, hogy nem száraz és unalmas, hanem igazán érdekes és a hétköznapokban is jól hasznosítható tudomány.

 

Előadó:

Schirm Anita


schirm_anita_portreJunior Prima, Bonis Bona és Deme László díjas egyetemi adjunktus a Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékén. Főbb kutatási területe a pragmatika, a történeti pragmatika és a diskurzuselemzés.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.