_DSC0183

Női viselet a Kárpát-medencében - Miként követték a divatot a szarmata, germán, avar és honfoglaló magyar nők?


BTK földszint, régészeti szeminárium, 4 turnusban: 17:00 - 17:45, 17:45 - 18:30, 19:15 - 20:00, 20:00 - 20:45


A gyakorlati foglalkozás keretén belül a népvándorlás kori női viselet, illetve az ékszerek jellegzetességeit és változásait mutatjuk be.

Akárcsak napjainkban, a nők a népvándorlás korában is odafigyeltek öltözködésükre. A tanszéki gyűjteményünk anyagán alapuló bemutató betekintést ad abba, hogy a szarmata, germán, avar és honfoglaló magyar nők milyen ruhákat és ékszereket hordhattak. Mintegy ezer éven keresztül végigkísérhetjük a divatban megfigyelhető változásokat, illetve azt, hogy a Kárpát-medencében élő népek tárgyi kultúráját folyamatos változások és kölcsönhatások érték. Rádöbbenhetünk arra, hogy a régmúlt embereinek épp oly szüksége és érzéke volt a szépre, mint a 21. században nekünk. Az érdeklődők maguk is kézbe vehetik a régészeti leleteket.


Előadók:

Dr. B. Tóth Ágnes, Dr. Révész László, Bőr Gabriella, Lovas Csenge, Rácz Rita


b_toth_agnes_mDr. B. Tóth Ágnes:

SZTE BTK Régészeti Tanszék docense


revesz_laszlo_mDr. Révész László:

SZTE BTK Régészeti Tanszék tanszékvezető docense.


Bőr Gabriella: SZTE BTK Régészeti Tanszék régészhallgatója.

Lovas Csenge: SZTE BTK Régészeti Tanszék régészhallgatója.

Rácz Rita: SZTE BTK Régészeti Tanszék régészhallgatója.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.