gellerfi-eloadas

Mit erősít a kivétel? Félreérte(lmeze)tt latin mondások


2-es szeminárium (földszint), 19:20 - 19:40


Miért ne lehetne megmondani a halottról, ha rossz ember volt? És miért erősítené a szabályt a kivétel?

Időtlen bölcsességként, s ebből következőleg cáfolhatatlan igazságként hivatkozunk egyes ókorból származó mondatokra: halottról jót vagy semmit, csak ép testben lakhat ép lélek, az uralkodó kenyérrel és cirkusszal látja el a népet, és ha egyszer-egyszer mégsem így történik, az sem baj, hiszen a kivétel csak erősíti a szabályt. Vagy mégsem így van? De azért a hal legalább a fejétől bűzlik?


Előadó:

Gellérfi Gergő


gellerfiGellérfi Gergő:

Az Identitás- és Kultúrakutató Központ munkatársa vagyok, emellett a Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék óraadója és olykor-olykor újságíró is - kutatási területem a római szatíraköltészet és a vele rokon, támadó jellegű műfajok.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.