boszorkanyegetes_boszorkanyper_boszorkanyuldozes

Latin mentegetőző formulák a szegedi boszorkányperekben


Mészöly Gedeon szeminárium. 18:40 – 19:00


"s. v. hátúllyáttis meg csókolta, és tánczóltáb[an] az mondotta..." Latin mentegetőző formulák a szegedi boszorkányperekben

Durva, sértő kifejezések a szegedi boszorkányperekben – avagy: mi számított és mi nem számított obszcénnek a 18. századi írott írnoki nyelvváltozatban?

A boszorkányperek jegyzői gyakran stilizálták a tanúk, vádlottak szájából elhangzott megnyilatkozásokat a vallomások lejegyzése során. Előadásomban arra vállalkozom, hogy bemutassam, mely szavak számítottak a 18. század elején keletkezett szegedi boszorkányper-iratokban sértőnek, durvának. Meglepő módon olyan szavak előtt is szerepelnek a durvaságra utaló latin formulák, melyek nem képezték szitkozódás részét, vagy amelyek ma már egyáltalán nem számítanak durva kifejezésnek.


Előadó:

Berente Anikó


berenteA Szegedi Tudományegyetemen szereztem meg a magyar nyelv és irodalom szakos BA és MA diplomámat, jelenleg pedig a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója vagyok.

Doktori témám a szegedi boszorkányperek történeti szociolingvisztikai vizsgálata.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.