Udvariasak-e a franciák?

A Francia Tanszék programja


PROGRAM: 19:05 - 19:30

HELYSZÍN: BTK, EGYETEM UTCA 2., Zolnai Béla terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Udvariasak-e a franciák?


Az előadás a nyelvi udvariasság jelenségét járja körbe a frankofón társadalmakban. Kitérünk a tegezés és a magázás kérdéskörére, a „Hogy vagy?” típusú kérdésekre és néhány potenciálisan fenyegető beszédaktusra, mint a kérés és a kritika.


Amikor egy másik országból érkezett egyénnel kommunikálunk, sokszor úgy találjuk, hogy az illető nincs tisztában az alapvető udvariassági szabályokkal, vagy épp ellenkezőleg, túlzásba viszi az udvariasságot. A valóság persze az, hogy a nyelvi udvariasság normái eltérőek lehetnek a különféle társadalmakban: az a nyelvi viselkedés, ami megütközést kelt az egyik kultúrában, teljesen helyénvaló lehet a másikban, és viszont. Ez az előadás a franciául beszélő társadalmak néhány udvariassági szabályát hasonlítja össze egymással, illetve más nyelvet beszélő társadalmak udvariassági szabályaival. Kitérünk a tegezés és a magázás jelenségkörére, a „Hogy vagy?” típusú kérdésekre és néhány potenciálisan fenyegető beszédaktusra, mint a kérés és a kritika.


Az előadóról:

Dr. habil. Gécseg Zsuzsanna egyetemi docens

A Francia Tanszék nyelvész-oktatója vagyok. Kutatóként nagyon érdekel, hogy mi a közös és mi az eltérő a különféle nyelveket beszélő társadalmak kommunikációs stratégiáiban.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.