Tengeribetegség, zsúfoltság, kosz és fertőzések… Kellemes kiruccanás a 19. századi turizmus?

A Francia Tanszék programja


PROGRAM: 18:40 - 19:05

HELYSZÍN: BTK, EGYETEM UTCA 2., Zolnai Béla terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttekTengeribetegség, zsúfoltság, kosz és fertőzések… Kellemes kiruccanás a 19. századi turizmus?

Az előadás a 19. századi turizmus néhány árnyoldalát mutatja be.


A 19. század második felében egyre többen utaztak pusztán kedvtelésből. Noha a közlekedés felgyorsult, az utazáshoz szükséges infrastruktúra folyamatosan fejlődött, közel sem érte el a maihoz hasonló kényelmi szintet. A korabeli útleírások éljenzik a turizmust, de rámutatnak arra is, hogy az utazás sok esetben valóságos tortúra volt. Előadásunkban néhány példán keresztül illusztráljuk, milyen körülmények között utaztak, és hogyan "élvezték" a turisták a távoli tájakon eltöltött időt.


Az előadóról:

Mihályi Dorottya doktorandusz

Doktoranduszként az észak-afrikai francia gyarmatokról készült francia és magyar útleírásokkal foglalkozom. Érdeklődésem középpontjában az útleírás propagandaeszközzé válása, valamint a diktatórikus rendszerekről (elsősorban: Szovjetunió, Kínai Népköztársaság, Észak-Korea) készült útleírások állnak.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.