Rózsa Sándor, Rőzse Söndör és a Sömmi

A Magyar Nyelvészeti Tanszék programja

PROGRAM: 18:40 – 19:00

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2., Mészöly Gedeon szeminárium

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Rózsa Sándor, Rőzse Söndör és a Sömmi


Hogyan jelent meg a szegedi nyelvjárás a Rózsa Sándor filmben? Tudott-e Hofi Géza szegediesen beszélni? A Szeged környéki nyelvjárás filmben, kabaréban és regényben


Móricz Zsigmond ö-ző nyelvváltozatot használt Rózsa Sándorról szóló regényeiben (igaz, kis segítségre volt szüksége hozzá), és az ebből készült filmsorozatban a színészek is ö-ztek. Teljesítményüket a szegedi népnyelv úgy értékelte, hogy a filmet Rőzse Söndör néven emlegette és emlegeti ma is. A filmet parodizálta Hofi Géza is szilveszteri műsorában. Legújabban pedig Cserna-Szabó András a "Sömmi" címet adta Rózsa Sándor rémtetteit elbeszélő regényének. Miért jelenik és miért fontos ezekben a művekben a nyelvjárás, miközben az irodalmi művektől, a filmektől sokan azt várták, várják el, hogy nyelvük a választékos, "magas irodalmi" nyelv legyen.


Az előadóról:

dr. Sinkovics Balázs

Sinkovics Balázs az SZTE BTK Magyar Nyelvészeti Tanszékének adjunktusa, egyik kutatási területe a Szeged környéki nyelvjárás, az ö-ző beszéd megítélése, használata szóban és írásban.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.