Neró dícsérete

A Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék programja

PROGRAM: 18:50 – 19:10

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2., IV-es terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


ELŐADÁSOK ÉS „LAKOMA”


Neró dícsérete


Üldözte a keresztényeket, felgyújtotta Rómát, megölette nevelőjét, Senecát, sőt, saját anyját is. Van-e mit dicsérni Nero császáron? Erre keres választ az előadás.

Az előadás témája a 16. századi olasz polihisztor, Gerolamo Cardano Nero császárt dicsérő műve, a Neronis encomium, melyben a leginkább orvosként és matematikusként ismert szerző a történetírás terepére lépve megpróbálja rehabilitálni, sőt kiváló uralkodónak beállítani az egyik leghírhedtebb római uralkodót.


Az előadóról

Tomkó Zoltán (PhD-hallgató)

Az előadó a Bécsi Egyetemen szerzett történelem és ókori történelem diplomát, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Neolatin doktori programjának hallgatója.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.