Mit csinált a felső-magyarországi Feldobrist háromtól ötig?

A Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék programja

PROGRAM: 21:05 - 21.25

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2, 107-es tanterem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Mit csinált a felső-magyarországi Feldobrist háromtól ötig?


Sokak gondolataiban a parancsnoklók és hadvezérek úgy élnek, mint akik egész életükben csatáról-csatára jártak és harcoltak minden nap. Csapatuk élén vívtak az ellennel. Erejüknél csak bátorságuk lehetett nagyobb. E hősi pózzal szemben azonban a valóság egészen más volt. Valójában a harc életük kis részét tette ki. A szürke hétköznapokban ugyanis leginkább "unalmas" adminisztratív feladatokkal foglalkoztak. Előadásomban Ferdinand Graf von Hardegg, az 1591 és 1592 között ideiglenesen megbízott felső-magyarországi Feldobrist példáján keresztül szeretném felvillantani, milyen financiális, hadszervezeti és diplomáciai kihívásokkal kellett nap mint nap szembenéznie a tisztséget betöltő személynek.


Az előadóról

Bagi Zoltán Péter Győr Megyei Jogú Város Levéltárának igazgatója. A 15 éves, a visszafoglaló háború és a Rákóczi-szabadságharc had-, társadalom-, gazdaság-, intézmény-, kultúrtörténetének kutatója.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.