Mi kis falunk? – Települések az őskori Kárpát-medencében

A Régészeti Tanszék programja

PROGRAM: 18:00 – 21:00 folyamatosan

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2., 2. terem

AJÁNLOTT: kisgyerekek, iskolások, felnőttek


INTERAKTÍV ELŐADÁSOK ÉS FELADATOK:


Mi kis falunk? – Települések az őskori Kárpát-medencében


A gyakorlati foglalkozás keretén belül az őskor körülbelül 30.000 éves időszakának településeit, az ott élők mindennapjait mutatjuk be a falvaikban előkerült eszközök, állatok, növények maradványain keresztül.


A gyakorlati foglalkozás keretén belül az őskor körülbelül 30.000 éves időszakának használati eszközeit, szerszámait mutatjuk be. A látogatók megismerhetik azokat a jelentős változásokat, amelyeken keresztül az őskori Kárpát-medence településhálózata eljutott a paleolit vadásztáboroktól egészen a bronzkori várakig. A tanszéki gyűjteményünk anyagán alapuló bemutató betekintést ad abba, hogy az őskőkorban, újkőkorban, rézkorban, bronzkorban és vaskorban élt emberek milyen eszközöket, szerszámokat használtak a mindennapi életben, és hogyan készítették ezeket. Bemutatjuk az őskorban már tenyésztett állatfajtákat, illetve azokat növényeket, amelyeket előszeretettel fogyasztottak. Az érdeklődők maguk is kézbe vehetik ezeket a régészeti leleteket. A kisebbek játékos, interaktív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a korszakkal.


A program felelőse:

Dr. Markó András egyetemi adjunktus


Résztvevők:
Bódai Eszter régészhallgató
Sós Roland régészhallgató
Barna Bori régészhallgató

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.