"A legszebb asszony" - a milói Vénusz a költők szemével

A Vizuális Kultúra és Irodalomelméleti Tanszék programja

PROGRAM: 21:00 – 21:45

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2., IX. terem (Vajda György terem)

AJÁNLOTT: mindenkinek


"A legszebb asszony" - a milói Vénusz a költők szemével

Az előadás a milói Vénusz irodalmi műtárgyleírásainak hagyományába nyújt betekintést. Rövid áttekintéssel szolgál a szobor szerepéről a 19. századi művészettörténetben és költészetben.

Az előadás a milói Vénusz irodalmi műtárgyleírásainak hagyományába nyújt betekintést. Rövid áttekintéssel szolgál a szobor 19. századi művészettörténeti és költészeti taglalásairól, majd pedig világirodalmi és magyar irodalmi példákon - többek között Juhász Gyula, Alfred Moşoiu, Alfred Noyes és Rónay György költeményein - keresztül azt vizsgálja, hogy a 20. századi költők mennyiben folytatják vagy törik meg a milói Vénusz körüli 19. századi diskurzusok hagyományait.


Az előadóról:

Dr. Milián Orsolya egyetemi adjunktus

Milián Orsolya a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom, valamint angol nyelv és irodalom bölcsész és tanár szakjain diplomázott, majd a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett irodalomtudományi doktori fokozatot Az ekphraszisz fikciói című értekezésével. Jelenleg a SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék adjunktusa. Kutatási területei: ekphraszisz, intermedialitás, kortárs magyar próza, könnyűzene és film. Kötetei: Képes beszéd (2009); Átlépések (2012).


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.