Kutatásmódszertani kalandok és kihívások a PhD-fokozatig vezető úton, avagy néha kell egy nyúl, aki a kutató után viszi a puskát

A Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék programja

PROGRAM: 18:30 – 18:50

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2., IV-es terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


ELŐADÁSOK ÉS „LAKOMA”


Kutatásmódszertani kalandok és kihívások a PhD-fokozatig vezető úton, avagy néha kell egy nyúl, aki a kutató után viszi a puskát


Előadásom alapvető célkitűzése, hogy a hallgatóságnak röviden felvázoljam a kutatói lét kihívásait, kalandjait és olykor szürreálisnak ható epizódjait, ezzel is rávilágítva a hivatás sokszínűségére, nem hallgatva el annak szépségeit és nehézségeit sem.


Előadásom célkitűzése egyfelől, hogy a hallgatóságnak röviden felvázoljam a kutatói lét kihívásait, kalandjait és olykor szürreálisnak ható epizódjait, ezzel is rávilágítva a hivatás sokszínűségére, nem hallgatva el annak szépségeit és nehézségeit sem. Másik célom pedig bebizonyítani, hogy Boccaccio nem unalmas és életműve nem csak a Dekameron miatt érdemes a kutatásra. Ennek bizonyítására pedig megosztom a hallgatósággal saját kutatási témám, a boccacciói latin próza egy szeletét, és ötleteket adok, hogyan lehet megtalálni a kiutat százhat nő útvesztőjéből.


Az előadóról:

Molnár Annamária (PhD)

Molnár Annamária 2015-ben szerzett latin-olasz szakos tanári diplomát a Szegedi Tudományegyetemen, majd ezt követően PhD-hallgatóként folytatta tanulmányait. Doktori disszertációját, amelynek témája a Giovanni Boccaccio két latin nyelvű prózai művében (Genealogia deorum gentilium; De mulieribus claris) szereplő közös istennőalakok komparatív vizsgálata, 2021-ben védte meg. 2017 és 2022 között az MTA-SZTE Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció Kutatócsoport tagja volt, emellett oktatóként is közreműködött, egyetemi és gimnáziumi keretek között egyaránt.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.