Francia utazók Magyarországon

A Francia Tanszék programja


PROGRAM: 17:00 – 17:25

HELYSZÍN: BTK, EGYETEM UTCA 2., Zolnai Béla terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Francia utazók Magyarországon


Az előadás a 18-19. században Magyarországon járt francia utazók országképét, a magyarokról kialakított véleményét mutatja be.


A török háborúk, illetve a Rákóczi szabadságharc lezárultával a Magyar Királyság területén béke honolt, ám a 18 században még viszonylag kevés francia utazó járt hazánkban. A reformkor idején viszont Magyarország már kedvelt úti cél volt, és az utazók érdeklődéssel fordultak a politikai és társadalmi rend sajátosságai felé, felmérték az ország elmaradottságát, néha még ajánlásokat is megfogalmaztak a haladás segítésére. Az előadás egyrészt rávilágít az utazási kedv megváltozásának okaira, másrészt tárgyalja az országról kialakított kép főbb elemeit és a ábrázolás mögött megbúvó személyes vagy kulturális motivációkat.


Az előadóról:

Dr. Szász Géza egyetemi docens

Művelődéstörténészként immár 25 éve foglalkozom a Magyarországról Franciaországban kialakult képpel. Célom a mai és a 18-19. századi tévhitek, legendák és álhírek megcáfolása a tudomány eszközeivel.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.