Francia Polinézia szigetein

A Francia Tanszék programja


PROGRAM: 19:30 - 19:55

HELYSZÍN: BTK, EGYETEM UTCA 2., Zolnai Béla terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Francia Polinézia szigetein


Az előadás betekintést enged a XIX. század végi Tahitin zajló gyarmatosítási folyamatokba, valamint összeveti a korabeli Tahitit Victor Segalen által készített térképek és irodalmi ábrázolások alapján napjaink turista-paradicsomként ismert Tahitijával.


A hallgatósággal röviden ismertetem Tahiti szigete gyarmatosításának fontosabb adatait annak érdekében, hogy teljes képet alkothassanak a szigetről és annak történelméről. Az előadásom első felében Victor Segalen útinaplóit és feljegyzéseit ismertetem. Az író Óceánia különböző pontjait is bejárta, illetve írt a bennszülöttekről és helyi szokásokról is. Az előadásom második felében a manapság is közkedvelt, egzotikus és kissé misztikus Tahiti szigetére invitálom a hallgatóságot, ahol még a mai napig is „paradicsomi állapotok” uralkodnak. Hogyan mutatta be Segalen a XIX. században a szigetet és kultúráját? Változhatott-e a gondolkodásmódunk az egzotikus tájakról? Mi volt az író célkitűzése saját esztétikájának megalkotásával?


Az előadóról:

Turai Eszter doktorandusz

III. éves PhD-hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetem Doktori Iskola Francia nyelvű irodalmak és kultúrák pogramjában. A kutatásom főtémája a 19. századi francia író, Victor Segalen egzotikum esztétikája, emellett a francia Polinéziáról írt műveit elemzem a bennszülöttek szempontjából.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.