Filmből regényt?

A Francia Tanszék programja


PROGRAM: 18:15 - 18:40

HELYSZÍN: BTK, EGYETEM UTCA 2., Zolnai Béla terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttekFilmből regényt?


Az előadás az irodalmi művek alapján készített filmek kapcsán az adaptáció másik irányát, a filmek alapján készített irodalmi művek történetét, jellemzőit, érdekességeit vizsgálja.


Adaptációról beszélve gyakran elfelejtjük, hogy filmből is készülhet irodalmi alkotás, holott ez az irányzat ilyen vagy olyan formában, de a mozi megjelenése óta létezik. Mivel film és irodalom kapcsolatát szinte kizárólag a filmes adaptációk nézőpontjából vizsgálták hosszú időn keresztül, az előadás arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy milyen érdekességeket rejt a filmek alapján íródó, s így fordított adaptációs viszonyokat tükröző műfaj kialakulásának és fejlődésének rövid története.


Az előadóról:

Dr. Karácsonyi Judit egyetemi adjunktus

A Francia Tanszék oktatója vagyok. Kutatásaim során elsősorban irodalom és film kapcsolatrendszerét igyekszem feltérképezni.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.