„Ezt a Gyönyör tervezte veled…” Műveltség és esztétikum Publius Papinius Statius villa-verseiben

Az Ókortörténeti Tanszék programja

Program: 18:30-19:00

Helyszín: BTK, Egyetem utca 2., , Wittman-terem, 3. emeleti folyosó

Ajánlott: kisgyerekek, iskolások, felnőttek


„Ezt a Gyönyör tervezte veled…” Műveltség és esztétikum Publius Papinius Statius villa-verseiben


Ebben a tanulmányban Statius: Silvae (Erdők) című alkalmi verseket tartalmazó gyűjteményből két művet választok ki: olyan verseket, amelyek Manilius Vopiscus tiburi (ma: Tivoli, Olaszország) és Pollius Felix surrentumi (ma: Sorrento) villáiról szólnak. Az ókori római villák ugyanis költői motívumként és fényűző házakként egyaránt képesek voltak kifejezni tulajdonosaik jólétét, valamint kulturális érdeklődésüket.


Az előadóról:

Ormos Bálint, PhD-hallgató

Ormos Bálint a SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Antikvitás programjának hallgatója. Diplomáját történelem-magyar szakon szerezte a SZTE BTK-n. Kutatási és PhD-témája a város és a vidék megítélése a római eszmetörténetben. Érdeklődési területe: a római villa mint a város és a vidék közötti kulturális, társadalmi és gazdasági objektum és a Kr. e. 1. és a Kr. u. 1. századok, Itália, azon belül is Róma, illetve Latium és Campania tetületei, a történetírók mellett a római költészet, dráma, szónoklat, próza, tudományos irodalom képviselőinek vizsgálata.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.