Az észrevehetetlen részlet: legyek és bolhák a képeken

A Francia Tanszék programja


PROGRAM: 19:55 - 20:20

HELYSZÍN: BTK, EGYETEM UTCA 2., Zolnai Béla terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Az észrevehetetlen részlet: legyek és bolhák a képeken


Az előadás – Georges de La Tour képeinek példáján – a szinte alig látható részletek jelentőségére hívja fel a figyelmet a festményeken


Az előadás a XVII. században élt francia festő, Georges de La Tour két képén vizsgálja a légy és a bolha motívumát. Ez a két apró méretű rovar távolról csupán alig kivehető, jelentéktelen fekete pontnak látszik: csak akkor veszi őket észre a néző, ha közelebbről, figyelmesebben szemügyre veszi a festményt. Az előadás fő célja annak bemutatása, hogy légy és a bolha szerepeltetése a képeken tudatos döntés a művész részéről, jelentéstöbbletet ad a képnek, ami befolyásolja értelmezését.


Az előadóról:

Dr. habil. Kovács Katalin egyetemi docens

A Francia Tanszék oktatója vagyok. Kutatási területem a XVII-XVIII. századi francia művészetelmélet, elsősorban motívumkutatás (a csend fogalma; a tudom-is-én-micsoda; szenvedélyelméletek; állatábrázolások: a majom).


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.