Érintkező univerzumok: a 2022-ben alakult Antikvitás és Reneszánsz Kutatóközpont bemutatkozása

A Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék programja

PROGRAM: 18:00 – 18:10

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2., IV-es terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


ELŐADÁSOK ÉS „LAKOMA”


Érintkező univerzumok: a 2022-ben alakult Antikvitás és Reneszánsz Kutatóközpont bemutatkozása


A rövid bevezető előadás a két korszak közötti kapcsolatból kiindulva az ókori művelődésre és annak tágabb kronológiai határok közötti újjászületésére fókuszáló rendkívül változatos kutatási lehetőségeket vázolja fel.


Vígh Éva professzorasszony 2017-2022 között öt évig vezette az SZTE Olasz Tanszékének, illetve Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszékének bevonásával alakult Antikvitás és Reneszánsz ELKH-SZTE Kutatócsoportot. 2022 őszétől a tudományos műhely új keretek között, Kutatóközpontként működik tovább. Az este első felének elődásai a Kutatóközpont és a Tanszékek fiatal kutatóinak munkáiból adnak ízelítőt. A Kutatóközpont céljairól és a kutatás távlati lehetőségeiről Vígh Éva tart bevezető előadást.


Az előadóról:

Prof. Dr. Vígh Éva

Vígh Éva az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék professzora, a reneszánsz olasz irodalom nemzetközileg is elismert kutatója. Több évig volt a Római Magyar Akadémia igazgatóhelyettese. 2017 óta az Antikvitás és Reneszánsz Kutatócsoport vezetője.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.