Drágakövek az ókori zsidó irodalomban

Az Ókortörténeti Tanszék programja

Program: 17:30-18:00

Helyszín: BTK, Egyetem utca 2., , Wittman-terem

Ajánlott: kisgyerekek, iskolások, felnőttek


Drágakövek az ókori zsidó irodalomban


Már az ókori Mezopotámia irodamában is gyakran szerepelnek drágakövek különböző kontextusban. Ezek közül több valamiképpen összeköti az istenek égi szféráját az emberek földi világával. Hasonlóképp olvashatunk drágakövekről az ókori zsidó irodalomban is, sok esetben hasonló jelentéstartalommal. Előadásomban ezt mutatom be.


Az előadóról:

Dr. Dávid Nóra, egyetemi adjunktus


Dávid Nóra, PhD, az SZTE BTK Ókortörténeti Tanszékének adjunktusa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2005-ben történelem-hebraisztika szakokon szerzett diplomát, majd 2009-ben doktori fokozatot. Disszertációjának témája: a qumráni közösség halottkultusza. 2009-2016 között a Bécsi Egyetem Judaisztika Intézetének tanársegédje volt. Fő kutatási területe az Ószövetség világa, a második Szentély korának zsidó történelme és irodalma, különösképp a holt-tengeri tekercsek. Rendszeres előadója hazai és külföldi konferenciáknak, tudományos társaságok találkozóinak. Publikációi rendszeresen jelennek meg magyar és nemzetközi kiadványokban, konferenciakötetekben.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.