A bor a római kultúrában

A Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék programja

PROGRAM: 20:00 – 21:30

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2., IV-es terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


ELŐADÁSOK ÉS „LAKOMA”


! REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES (MAX. 30 FŐ) – KATTINTS IDE


A bor a római kultúrában


Ismert tény, hogy a rómaiak szerették a jó bort és értettek a termeléséhez. De miképpen volt jelen a bor a római kultúrában?Az előadás ezekkel a kérdésekkel foglalkozik és bemutat a római borkultúrával kapcsolatban néhány érdekes részletet is.


Ismert tény, hogy a rómaiak szerették a jó bort és értettek a termeléséhez. De mindig is része volt-e a bor a római és általában a mediterrán kultúrának? Hogyan készítették, hogyan fogyasztották, milyen kultuszokban kapott szerepet? Az előadás a 20 órától kezdődő, gasztroélmányeket is kínáló symposium részeként ezekkel a kérdésekkel foglalkozik és bemutat a római borkultúrával kapcsolatban néhány érdekes részletet is.


Az előadóról

Dr. Nagyillés János

Nagyillés János, klasszika-filológus vagyok, klasszikus görög és latin szövegekkel foglalkozom. Némelyek szerint a klasszika-filológia a tudományok királynője - talán mert mindent magában foglal, ami ókori. Én is megtaláltam benne, ami a leginkább érdekel: ez az ókori epika világa - de ez nem akadályoz meg abban, hogy néha a csók kutatásával foglalkozzam.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.