Béketárgyalások mint a Habsburg (magyar)-oszmán diplomáciai érintkezések színterei (1606–1642)

A Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék programja

PROGRAM: 19:45 – 20:05

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2, 107-es tanterem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Béketárgyalások mint a Habsburg (magyar)-oszmán diplomáciai érintkezések színterei (1606–1642)


A béketárgyalások a történelem folyamán az egyik fontos színterét jelentették a diplomáciai érintkezéseknek. Előadásom középpontjába a 17. század első felének azon Habsburg (magyar)-oszmán béketárgyalásait állítom, amelyek Magyarország területén, a határ közelében zajlottak le (Zsitvatorok (1606), Komárom (1618), Gyarmat (1625), Szőny (1627 és 1642)), és azok forrásanyagára támaszkodva mutatom be a diplomáciai érintkezés néhány jellemzőjét (például: tárgyalások helyszínei, körülményei, kivitelezése, ceremóniák, protokoll stb.).


A béketárgyalások a történelem folyamán az egyik fontos színterét jelentették a diplomáciai érintkezéseknek. Előadásom középpontjába a 17. század első felének azon Habsburg (magyar)–oszmán béketárgyalásait állítom, amelyek Magyarország területén, a határ közelében zajlottak le (Zsitvatorok (1606), Komárom (1618), Gyarmat (1625), Szőny (1627 és 1642)), és azok forrásanyagára támaszkodva mutatom be a diplomáciai érintkezés néhány jellemzőjét (például: tárgyalások helyszínei, körülményei, kivitelezése, ceremóniák, protokoll stb.).


Az előadóról

Juhász Krisztina az ELKH–SZTE Oszmán Kori Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa. Kutatásai a kora újkori diplomáciatörténeten belül elsősorban a 17. század első felének Habsburg (magyar)–oszmán békekötéseit érintik, emellett Bocskai István (1557–1606) levelezésének és kapcsolati hálójának feltárásával, vizsgálatával foglalkozik.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.