Asszonyok és férfiak tüköre… Nők és férfiak a magyar szólás- és közmondáskincsben

A Magyar Nyelvészeti Tanszék programja

PROGRAM: 18:20 - 18:40

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2., Mészöly Gedeon szeminárium

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Asszonyok és férfiak tüköre… Nők és férfiak a magyar szólás- és közmondáskincsben


Szólásaink és közmondásaink között számos olyan található, amelyekből megtudhatjuk, hogyan gondolkodtak elődeink a nőkről és a férfiakról, s ennek milyen nyelvi formát adtak az állandósult szókapcsolatokban.


Szólásaink és közmondásaink között számos olyan található, amelyekből megtudhatjuk, hogyan gondolkodtak elődeink a nőkről és a férfiakról, s ennek

milyen nyelvi formát adtak az állandósult szókapcsolatokban. Ezekben a szólásokban gyakran évődő humor, gyakran kissé "gonosz" sztereotípiák is megfigyelhetők. Az előadás ezekből nyújt át egy szórakoztató csokrot a hallgatóságnak, s tart tükröt a férfi - nő viszonynak a korábbi századokból.


Az előadóról:

prof. dr. Forgács Tamás

Az előadó az SzTE Magyar Nyelvészeti Tanszékének vezetője, fő kutatási területei a magyar nyelvtörténet és a frazeológia. Nevéhez fűződik a magyar nyelv egyetlen alkalmazási szövegpéldákkal is illusztrált szólás- és közmondásszótára, de írt könyvet „Állati” szólások és közmondások címmel az állatnévi komponenseket tartalmazó kifejezések művelődéstörténeti magyarázatairól is, illetve a szólás- és közmondáskutatás elméleti alapjairól. Legújabb könyve Történeti frazeológia címmel jelent meg, ennek korábbi, disszertációként benyújtott változatával szerezte meg 2020-ban az MTA-doktora címet.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.