Apep, a napisten legfőbb ellensége az egyiptomi mitológiában

Az Ókortörténeti Tanszék programja

Program: 17:00 - 17:30

Helyszín: BTK, Egyetem utca 2., , Wittman-terem, 3. emeleti folyosó

Ajánlott: kisgyerekek, iskolások, felnőttekApep, a napisten legfőbb ellensége az egyiptomi mitológiában


Apep (görög eredetű elnevezéssel: Apóphisz) hatalmas kígyó formájában támadta meg a napistent éjszakai utazása során. Az előadás bemutatja azokat a változatos történeteket, melyeket az ókori egyiptomiak meséltek arról, hogyan tudott a napisten felülkerekedni ősellenségén minden egyes éjszaka.


Az előadóról:

dr. Priskin Gyula, egyetemi adjunktus


Priskin Gyula, PhD, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Ókortörténeti Tanszékén dolgozik tanársegédként. Fő kutatási területe az ókori egyiptomi asztrális mítoszok, és azon belül is a hold szerepe az egyiptomi gondolkodásban. Kutatási eredményeit számos hazai és nemzetközi konferencián ismertette, és rendszeresen jelennek meg publikációi nemzetközi tudományos folyóiratokban, illetve konferenciakötetekben. Szintén részt vesz a magyar ásatásokban a thébai nyugati parton.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.