Agyafúrt alliterációk nyomában

A Magyar Nyelvészeti Tanszék programja


PROGRAM: 19:00 – 19:20

HELYSZÍN: BTK, Egyetem utca 2., Mészöly Gedeon szeminárium

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


Agyafúrt alliterációk nyomában


Vajon miért van annyi alliteráló név a Harry Potterben? És a Marvel filmekben? A szavak elejének összecsengése közel sem csupán szépirodalmi díszítő eszköz, hanem egy megfontolt manipulációs módszer.


Vajon miért van annyi alliteráló név a Harry Potterben? És a Marvel filmekben? A szavak elejének összecsengése közel sem csupán szépirodalmi díszítő eszköz, hanem egy megfontolt manipulációs módszer. Az agyafúrt alliterációk alkalmazása bevett szokás a dalszövegeknél, a márkaneveknél és a reklámszlogeneknél is. S hogy miért működnek ezek a betűrímek? Az előadásból kiderül.


Az előadóról:

dr. Schirm Anita

Junior Prima, Bonis Bona és Deme László-díjas nyelvész, főbb kutatási területe a pragmatika és a diskurzuselemzés. A kutatás és az oktatás mellett a tudományos ismeretterjesztést is fontosnak tartja, ennek bizonyítéka a Nyelvészet mindenkinek YouTube csatornája is: https://www.youtube.com/c/Nyelveszetmindenkinek.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.