A 17. századi Kanada francia útleírók nézőpontjából

A Francia Tanszék programja


PROGRAM: 17:50 - 18:15

HELYSZÍN: BTK, EGYETEM UTCA 2., Zolnai Béla terem

AJÁNLOTT: iskolások, felnőttek


A 17. századi Kanada francia útleírók nézőpontjából


Az előadásban a közönség képet kaphat az első francia gyarmatbirodalom kialakulásáról és Kanada 17.századi történetéről francia útleírók beszámolóin keresztül.


Az előadás a 17. századi francia gyarmatbirodalom, valamint Kanada kialakulásának történetébe enged bepillantani francia jezsuita szerzetesek útleíró munkáin keresztül. Az előadásban arra keresünk választ, hogy mekkora volt a francia gyarmatbirodalom területe más gyarmati nagyhatalmak területeihez képest, különös figyelmet szenteve Québec-nek. Megtudhatjuk továbbá, milyen viszonyt ápoltak a gyarmatosítók az őslakosokkal, s hogy az őslakosok hogyan fogadták az európaiak térítési szándékát.


Az előadóról:

Szabó-Gajmer Bernadett doktorandusz

I. éves PhD-hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskola Francia nyelvű irodalmak és kultúrák programjában. Fő kutatási területem a 16-18. századi francia nyelvű útleírások vizsgálata irodalom- és történettudományi szempontokból, illetve az útleírások és a kora újkori francia gyarmatosítás közötti kapcsolatok vizsgálata.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.