amarionett1

Kardozó medvék és taijizó marionettek


Vajda terem, 19:00-19:30


Az előadás a fizikai cselekvések, performanszok olvashatóságát, szövegkénti értelmezhetőségét viszgálja fókuszba állítva a harcművész és a marionett mozgásbeli hasonlóságait.

Az előadás kiindulópontja Kleist A marionettszínházról című esszéjének azon interpretációja, mely a kardozó medve, a táncoló marionett vagy a lábát törölgető fiú performanszában olvasás-modelleket vél felfedezni. Paul de Man elemzési stratégiáját követve azt vizsgálom, milyen szövegként olvasható a taijiquan gyakorló mozgásművészete, melynek alapelveit vissza-visszatérően a marionett-metafora mentén írják le a mesterek.


Előadó:

Kérchy Vera


Kerchy_Vera

Kérchy Vera az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék oktatójaként színházzal és filmmel kapcsolatos kurzusokat tart.

Ami az elméletet illeti: dekonstrukció, posztmodern, irónia, intermedialitás; ami a történetet illeti: itt és most.

2009 óta gyakorlja a hosszúlépéses yang stílusú taijiquant, és egy ideje ennek kultúrakritikai, performativitás-elméleti megközelítése is foglalkoztatja.


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.