Konigsbergitoredek

Hogyan mondaná egy ómagyar időutazó azt, hogy Windows?


Mészöly Gedeon szeminárium, 19:00 – 19:20


Az ómagyar korból írásos emlékeink vannak, hangfelvételeink viszont nincsenek. Hogy lehet így rekonstruálni a korabeli kiejtést?

Az ómagyar korból írásos emlékeink vannak, hangfelvételeink viszont nincsenek. Mégis lehetnek elképzeléseink a korabeli kiejtésről. Vannak ismereteink arról, hogy mit jelez, amikor egyes szavaknak ingadozik az írásképe, és arról is, hogy hogy kerülnek át szavak az egyik nyelvből a másikba, és hogy őrződnek meg benne. Ezeket és egyéb ismereteinket felhasználva meg tudjuk különböztetni a valószínűbb rekonstrukciókat a valószínűtlenebbektől.


Előadó:

Zsigri Gyula


zsigri_facebookZsigri Gyula a Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékének a docense.

Magyar mássalhangzószabályok című könyvében lexikális fonológiai keretben elemezte újra a hasonulásokat és összeolvadásokat és egyéb mássalhangzós folyamatokat.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.