fogpiszk

Fogpiszkáló-történelem


Informatórium, 17:00-17:30

Fogpiszkáló-történelem és bölcsészettudomány: kalandozás a fogpiszkálók és fogpiszkálótartók kultúrtörténetében. Felvonulnak: gyönyörű antik fogpiszkálótartók, fogpiszkálók, szabadalmak, régi fotók és szakkönyvek.


Állítólag már a homo erectus is használt, 800 ezer éve, fogpiszkálót. Azóta készülhetett akármilyen anyagból (ezüst, arany, elefántcsont, fa, libatoll, műanyag) kerülhetett akármilyen tartóba (fém, porcelán, üveg, alpakka, műanyag, ezüst) vagy szellemes (szabadalmazott) adagolóba, mögötte ott lüktetett a gazdaság, a technológia, a kézműves mesterségek és a szépművészet sok-sok izgalma. Miért van legtöbbször madár a bólogató adagolókon? Hogyan és miért váltotta fel az esztergált fa a lúdtollat? Mitől különlegesek az art nouveau fogpiszkálótartók? Mi köze egymáshoz Lefton Zoltán Györgynek és Reinhold Schlegelmilchnek? Mennyiért kelt el Oscar Wilde úti fogpiszkálókészlete? Hogy került elő a tenger alól Rodrigo de Rebolledo kapitány kard formájú arany fogpiszkálótartója? Hogyan okozta egy fogpiszkáló a világhírű író, Sherwood Anderson halálát? Miért halt meg a nagykanizsai Hajós Soma doktor, a Legnagyobb Magyar Fogpiszkálóbaleset túlélője? Van-e még a magyarban kifejezés a fogvájón kívül a fogpiszkálóra? A lehetséges témák töredéke kerül csak elő e szokatlan és előzmény nélküli újhistorikus kalandozás során a fogpiszkálók és fogpiszkálótartók kultúrtörténetében – melynek során felvonulnak a Múlt relikviái: gyönyörű fogpiszkálótartók, száz évnél is idősebb fogpiszkálók, szabadalmak, régi fogpiszkálófotók és szakkönyvek. Mindenki fertőzötten távozik.


Előadó:

Z. Karvalics László


zkarvalicsZ. Karvalics László az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék egyetemi docense. Fő kutatási területe az információtörténelem és az információs társadalom, a fogpiszkálók kultúrtörténete csak hobby, bár sokat ír róla. 2000-ben jelent meg Fogpiszkáló a hálózaton (Írások az Internetről) c. könyve.

Érdeklődők olvassák el ezt: http://ligetmuhely.blog.hu/2013/01/03/z_karvalics_laszlo_erzelmes_utazas_az_eltunt_fogpiszkalo_nyomaban

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.