jokaimor

"Fertőző feuilleton": a 19. század napi sorozata, a tárcaregény


Sík Sándor Irodalmi Olvasóterem, 18:00 - 18:45


Rövid kalandozás a 19. században, amely bepillantást kínál a múlt-múltszázad leginnovatívabb irodalmi vállalkozásába... A tárcaregény nemcsak irodalmi honfoglaló a korai tömegmédiumok világában. A tárcaregény "teremtménye" a tömegolvasó, hiszen ezek a napi sorozatok tették a mindennapi élet részévé a fikciós történetek olvasását. A maga korában a TR olyan forradalmi újítás, amely nélkül maga a tömegmédia sem jöhetett volna létre, sőt: a napi sorozatok, a telenovellák máig működő, legalapvetőbb eljárásait is a tárcaregényeknek köszönhetjük. (Ilyen például a cliffhanger; a több, párhuzamos cselekményszál, amelyek felváltva kerülnek előtérbe, és számos, máig használatos dialógustechnika.)


Előadó: Dr. Hansági Ágnes


hansagiagnesHansági Ágnes irodalomtörténész, Jókai-szakértő, a Magyar Irodalmi Tanszék docense.

2001-ben szerzett doktori fokozatot (ELTE), 2012-ben habilitált (SZTE), eddig több mint száz közleménye jelent meg hazai és nemzetközi folyóiratokban, valamint tanulmánykötetekben.

Legutóbbi két könyve: Tárca - regény - nyilvánosság. Jókai Mór és a magyar tárcaregény kezdetei (Ráció, 2014), Láthatatlan limesek (Tempevölgy, 2018).

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

MKN3

Élettörténet és emlékezet címmel harmadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudányi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2019. október 1-jén a BTK épülete, míg október 2-án a könyvtár ad otthont. Az esti könyvbemutatókra, beszélgetésekre, illetve az Esterházy Péter emlékére szervezett, filozófusok és írók közös felolvasására pedig mindkét nap a Grand Caféba várják az érdeklődőeket.